latinica  ћирилица
20/02/2020 |  16:23 ⇒ 17:29 | Аутор: sputniknews.com

Митрополит Амфилохије објаснио разлику између Ђукановића и Марковића (ФОТО)

Митрополит црногорско приморски Амфилохије кренуо је данас за Пљевља гдје ће служити молебан и учествовати на литији у овом најсјевернијем граду у Црној Гори.
Митрополит Амфилохије (Фото: Митрополија црногорско приморска) -
Митрополит Амфилохије (Фото: Митрополија црногорско приморска)

На путу за Пљевља, митрополит је у Калудри срео литију која је ишла из манастира Добриловине за Мојковац. Он је учесницима рекао да зло домаће данас, нажалост, пријети народу и Црној Гори.

- Ја сам поднио пријаву садашњем предсједнику Скупштине Црне Горе (Ивану) Брајовићу, а послије је доставио и предсједнику државе и предсједнику Владе, да ова Црква Божја постоји овдје од времена цара Константина, као што и јесте. Овај несрећник наш, који је предсједник Црне Горе, он ствара своју аутофекалну, како је ја називам... Но, шта је но аутофекална кад један безбожник некрштени ствара своју цркву? Тога нигдје у свијету није било. Народ у Црној Гори је зато дарнут у живац. Ја то тако осјећам. Нико није подстакао ни вас да данас ходате по овом снијегу, него је народ дирнут у живац, у његово биће. Много шта је претрпио, нарочито од 1945. године, и на крају су, очевидно, пукла трпила. И што је најважније, народ је престао да се плаши - рекао је митрополит Амфилохије, наводи се на сајту Митрополије.

Благосиљајући народ да му Бог да снаге да истраје у одбрани вјере, митрополит је пожелио да Бог уразуми и предсједника Владе Црне Горе Душка Марковића.

- Мојковац је "мој ковани новац" краља Уроша Немањића. Како ћемо њега да избришемо. Нека ми опрости наш добри премијер Марковић. Дај боже да се уразуми. Ипак је он, имам утисак разборитији од овога који је главни. Нек му Бог буде на помоћи. Двадесет и три пратиоца су га пратили сад тамо у Мајами, да се проводи за Нову годину. Ко то плаћа - запитао је митрополит Амфилохије.

Владика је пожелио да му Бог подари разума.

- Има још времена да се покаје. Без покајања нема спасења. И хвала Богу да се наш народ вратио Божјој истини. Ово је удар на Бога, на светињу. То је оно што је дубоко забољело народ. Е, не може се против Бога ратовати. Они су објавили рат и Богу, ова група која је сад на власти - рекао је митрополит Амфилохије.