latinica  ћирилица
20/02/2020 |  16:54 ⇒ 19:34 | Аутор: СРНА

Приједлог закона о Уставном суду упућен на усаглашавање

Предсједавајућа Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ изјавила је данас Срни да је правни тим ове странке сачинио приједлог закона о страним судијама у Уставном суду БиХ и упутио га на усаглашавање странкама из Републике Српске које имају посланике у парламенту БиХ, као и хрватским представницима.
Сњежана Бурсаћ Новаковић - Фото: РТРС
Сњежана Бурсаћ НоваковићФото: РТРС

Бурсаћева је прецизирала да је текст Приједлога закона о избору судија Уставног суда БиХ које је бирао предсједник Европског суда за људска права сачињен на бази спроведених консултација на политичком нивоу.

- Жеља нам је да текст закона буде у потпуности усаглашен са странкама из Републике Српске, али и са легитимним представницима хрватског народа, како би приједлог закона упућен у даљу процедуру добио јединствену подршку свих релевантних српских и хрватских представника који дјелују на нивоу БиХ - истакла је Бурсаћева.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је ове седмице закључак којим обавезује представнике Републике Српске у институцијама БиХ да предложе у Парламентарној скупштини БиХ усвајање закона о престанку мандата страних судија и избору домаћих судија у Уставном суду БиХ.

О заједничком предлагању закона који дефинише рад Уставног суда БиХ прошле седмице разговарали су предсједници СНСД-а Милорад Додик и ХДЗ-а БиХ Драган Човић.