latinica  ћирилица
20/02/2020 |  19:40 | Аутор: СРНА

Утврђен Приједлог закона о споразуму за ауто-пут Београд- Сарајево

Влада Србије утврдила је данас Приједлог закона о потврђивању Споразума са Савјетом министара о сарадњи на реализацији пројекта ауто-пута/брзе саобраћајнице Београд-Сарајево-Београд.
Аутопут - Фото: РТРС
АутопутФото: РТРС

Овај пројекат је од великог националног, регионалног и међународног значаја јер се њиме остварује веза, не само са ауто-путем Милош Велики и будућим Моравским коридором, већ и са паневропским коридорима.

Његовом реализацијом биће унапријеђена путна структура у региону, чиме се стварају услови за бољу економску сарадњу и привредно повезивање двије земље, саопштено је из Владе Србије.

На данашњој сједници утврђен је и Приједлог закона о правима бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата и чланова њихових породица.

Овим законом биће омогућено обједињавање претходних законских рјешења и свеобухватно регулисана материја која се односи на заштиту ове популације.

На иницијативу Комесаријата за избјеглице и миграције, Влада Србије усвојила је уредбу о издавању доплатне поштанске марке "Кров 2020", чијом ће продајом бити обезбијеђена финансијска средства за куповину до десет сеоских домаћинстава за породице избјеглица и интерно расељених лица.

Уредба предвиђа штампање поштанске марке вриједности 10 динара у тиражу од 1,5 милиона.

Утврђена и основа за закључивање споразума између Владе Србије и Савјета министара Албаније о узајамном признавању квалификованих услуга од повјерења које се пружају у Србији и Албанији.

Потписивање овог споразума допринијеће унапређењу билатералних односа у области информационо-комуникационих технологија, као и елиминисању препрека у електронском пословању.

Омогућиће коришћење и равноправно дејство квалификованих услуга од повјерења у обје земље и узајамно признавање квалификованих средстава за креирање електронског потписа, квалификованог електронског печата и електронског жига.