latinica  ћирилица
20/02/2020 |  19:54 ⇒ 22:37 | Аутор: РТРС

Нова рампа за руске лијекове

Прича о дозволи за стављање у промет руских лијекова на тржиште БиХ поново је предмет спорења. Ни јуче није било подршке надлежене комисије, за њихово пласирање на бх. тржиште, иако су већ присутни на европском. Овога пута пресудан је био глас члана из Брчко дистрикта, који је промијенио раније мишљење и стао на страну чланова из Федерације БиХ, који су били против, док су чланови из Српске једногласно били "за".

Чланови Комисије за лијекове из Републике Српске имали су рационалне и професионалне разлоге за стављање у промет руских лијекова, а то значи да ти лијекови испуњавају европске стандарде, а при том би били јефтинији и до 30 одсто од других који имају исте терапијске намјене, појаснио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

- Очигледно лобији који држе монополе везано за лијекове то не дозвољавају. Ми смо видјели шансу у томе да су то лијекови и по стандарду исти као што се продају у ЕУ и били би јефтинији и за јавни сектор и за приватни, што би нам помогло много - рекао је Додик.

Становништво ове земље много троши на лијекове, али ни то није могло да превлада, јер овдје чим је нешто руско, ништа не може, наглашава Додик.

Влада Дистрикта Брчко од Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ затражила је да се глас њиховог члана у Комисији за лијекове у вези са увозом руских лијекова у БиХ, сматра неважећим.

- Да се отвара питање чије ставове заступају предстваници Дистрикта Брчко у тијелима на нивоу БиХ. С обзиром да постоји конкретна одлука да постоји процедура везано за начин изјашњавања, ово може бити врло опасан преседан који ће на неки начин утицати или може утицати на јединствено вођење политике Дистрикта Брчко - навео је Синиша Милић, градоначелник Брчко Дистрикта.

Записник са сједнице Комисије за лијекове није готов, па је тиме немогуће и коментарисати га, образложио нам је директор Агенције за лијекове Александар Золак. Он је навео да ова тема није завршена и да ће бити времена за коментарисање.