latinica  ћирилица
20/02/2020 |  19:58 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Међународни сајам туризма у Београду - представљена и Српска (ФОТО)

У Београду је отворен Међународни сајам туризма, на којем се представљају излагачи из више од 40 земаља. Земља-партнер ове године је Египат, а туристичку понуду, на највећој манифестацији ове врсте у региону, представља и Република Српска.

На штанду Српске промовисани су туристички потенцијали Вишеграда - бања, хотели и ресторани с богатом гастрономском понудом.

- Несумљиво је да смо ми у протеклом периоду у погледу културног туризма достигли онај свој зенит, Андрићград је учинио највише, постао мјесто пожељно за долазак, а ове године је наш акценат на здравственом или бањском туризму - рекла је Оливера Тодоровић, директор ТО Вишеград.

42. Међународни сајам туризма у Београду (Фото: РТРС)

Сајамским посјетиоцима представљена је и туристичка понуда Билеће - традицијa и обичаји, а изведен је приказ херцеговачке свадбе.

- Највише акцента стављамо на Билећко језеро, културно-историјске споменике, стећке који су под заштитом Унеска, и манастир Добрићево из средњег вијека - наводи Никола Бајовић, директор ТО Билећа.

На засебним штандовима представљају се туристичке организације Требиња и Фоче. Први пут на засебном штанду, Туристичка организација Јахорина Источно Сарајево представља ново лице планинске љепотице, у коју је посљедње двије године уложено 50 милиона КМ.

- На сајму ћемо покушати да представимо и наше љетне атракције, прије свега мислим на алпин костер који је сигурно понос наше планине сада током љета, најдужи у овом дијелу Европе, 2,5 километра. Повећали смо капацитет алпин костера, купили још додатних сједишта у бобу да не би било гужве - истиче Дејан Љевнаић, директор ОЦ Јахорина.

42. Међународни сајам туризма у Београду (Фото: РТРС)

У Српску највише туриста долази управо из Србије, па је Сајам одлична прилика да се представи цјелокупна туристичка понуда.

- Са нама се представља 25 локалних туристичких организација, туристичких агенција, представника туристичке привреде и тако заокружену, на овом сајму имамо једну понуду коју у исто вријеме можемо не само да презентујемо и понудимо, него да продамо потенцијалним туристима који долазе из Србије - нагласила је Нада Јовановић, директорица Туристичке организације Републике Српске.

Винари из Српске освојили су престижна признања на Сајму вина Беовајн. Паралелно се одржавају и сајмови сувенира и опреме за хотелијерство и угоститељство.