latinica  ћирилица
20/02/2020 |  22:03 ⇒ 21/02/2020 | 08:05 | Аутор: sputniknews.com

Митрополит Амфилохије: Одузећемо орден Светог Саве црногорском министру (ВИДЕО)

Митрополит црногорско приморски Амфилохије изјавио је вечерас у Пљевљима да ће Синод Српске православне цркве одузети ореден Светог Саве министру одбране Црне Горе Предрагу Бошковићу, којим га је одликовао за допринос који је дао у изградњи храма Светог Ђорђија у Пљевљима.
Митрополит Амфилохије (Фото: vijesti.me/Борис Пејовић) -
Митрополит Амфилохије (Фото: vijesti.me/Борис Пејовић)

Бошковић је у вријеме изградње био предсједник Одбора пљеваљског Рудника угља, и са те је позиције помагао храма у Пљевљима.

- Ја пред вама изјављујем, а то ће морати и Синод, да се одузима орден Светог Саве Бошковићу, па нека се кити чим хоће. Не може се китити орденом Светог Саве, пљујући на Светог Саву и на светиње и тјерајући војнике да они морају да се понашају по његовим неким запосвијестима - рекао је митрополит Амфилохије.

Митрополит црногорско приморски служио је вечерас заједно са владиком милешевским Атанасијем у цркви Свете Петке у Пљевљима молебан, а потом и предводио литију улицама града.

Молебану и Литији присуствовао је велики број грађана.

- Ове литиије молитвене које су чудо за Црну Гору и за Европу, украшавају Црну Гору украшавају Европу - рекао је митрополит Амфилохије обраћајући се окупљенима.

Он је рекао да добијају поздраве из читавог свијета из Цариграда, Јерусалима од московског патријарха, од Имана Хусеина познатог теолога исламског који је, како је рекао, позвао све муслимане Балкана да буду на страни православних хришћана који бране своје светиње.

- Ојсетио је овај знаменити учитељ ислама да овдје није само борба против хришћанских светиња него и борба против исламских светиња иако су ови наши склопили уговор са нашим муслиманима да би их преварили. Јер ако се овај Закон доноси на нивоу Црне Горе он важи не само за православне него важи и за све вјере. Они су склопили да би њих обманули јер сутра овај закон је изнад уговора који се склапају. Зато је овај знаменити исламски теолог осјетио то и послао је поздрав. Поздрав смо добили и од ефендије Мустафе Максића из Сјенице, бившег предсједника Исламске заједнице у Сјенице и Санџака који је некад био и потпредсједник врховног сабора Исламске вјерске заједнице Србије. Увјерен сам да би и пљеваљски муфтија подржао оно што се догађа овдје јер и он осјећа да је ово борба против Бога и имена божијег звали га Алах, Бог или било како другачије - рекао је митрополит Амфилохије.

Он је присутне позвао да се "помоле за оне који доносе робовске законе да их Бог ослободи и да им врати вјеру, те да се врате својим гробовима".