latinica  ћирилица
20/02/2020 |  22:07 ⇒ 22:13 | Аутор: Агенције

Побуна у црногорској војсци: Идем на литију, не плашим се!

Послије објаве начелника Генералштаба Војске Црне Горе бригадног генерала Драгутина Дакића да припадници војске немају шта да траже на молебанима, официр Здравко Касалица поручио да ће у недјељу бити на литији.

Само неколико сати послије поруке начелника Генералштаба да у војсци нема мјеста за онога ко мисли да треба да брани цркву од закона, официр Касалица, предсједник Синдиката одбране и Војске Црне Горе, објавио је на Фејсбуку поруку да иде на литију у недјељу.

- Поздрав за народ мој и пријатеље. Видимо се у недјељу, ако бог да - написао је Касалица.

Касалица, који је преко ноћи постао симбол херојства и чојства и јунаштва, због војне процедуре није могао да да изјаву и објасни да ли би због своје одлуке могао да сноси посљедице. Његов пријатељ каже да је ријеч о храбром човјеку који се не боји евентуалних санкција.

Пријатељ овог црногорског официра каже да је ријеч о човјеку који је увијек стајао иза својих одлука и да га не чуди његов потез. Међутим, поред узавреле атмосфере у овој држави, као и експлицитне поруке првог човјека Генералштаба, очекивано је да би овакво понашање могло да буде санкционисано. Ни то га, додаје Касаличин пријатељ, не плаши.

- Чим је Здравко поставио поруку на Фејсбуку, одмах сам га позвао. Честитао сам му за то што је написао и причали смо о могућим реакцијама. Рекао ми је: "Какав бих ја био војник да се плашим санкција или освете. Нисам се плашио 1999, а камоли данас да се плашим" - каже један од Касаличиних пријатеља, који је инсистирао на анонимности.

Порука овог официра је одмах завршила на готово свим сајтовима, сви причају о њему, али он не мисли, истиче његов пријатељ, да је некакав херој.

Повезане вијести:

Официр Здравко Касалица освјетлао образ припадницима Војске Црне Горе