latinica  ћирилица
20/02/2020 |  22:23 ⇒ 22:42 | Аутор: СРНА

Високи представник утиче на политичку ситуацију путем странаца у Уставном суду

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је вечерас да високи представник, без обзира што не користи бонска овлаштења, још и те како утиче на политичку ситуацију у БиХ, али сада путем страних судија који су дио бошњачког гласачког блока у Уставном суду БиХ.
Палата предсједника Републике Српске - Фото: РТРС
Палата предсједника Републике СрпскеФото: РТРС

- Механизми високог представника смишљено су пребачени на Уставни суд који сада доноси одлуке о укидању идентитета Републике Српске, одузимању земљишта и другим питањима. Све што има везе са идентитетом Српске и идентификацијом са њом за Уставни суд БиХ не ваља и налази се на његовој мети - нагласила је Цвијановићева.

Она је подсјетила да се десио обрачун Уставног суда БиХ са обиљежјима Републике Српске.

- Нису ваљали грб и Дан Републике - 9. јануар, а и застава је била спорна. Не можемо ни ми да се идентификујемо са 1. мартом у Федерацији БиХ, али шта на то каже Уставни суд - ништа - истакла је Цвијановићева.

Она је оцијенила да је застрашујуће да су под контролом странаца и Уставни суд БиХ и редовно правосуђе, наводећи да је из ФБиХ стигло и директно признање да Уставни суд посљедњих година ради оно што је раније радио високи представник користећи бонска овлаштења.

- Не могу да схватим потребу, а поготово праксу да неко присвоји институцију и наглас каже да она служи њему и његовим интересима, а да за то нема санкција. Не могу да схватим да Бакир Изетбеговић каже да ће одустати од Уставног суда БиХ ако се ми одрекнемо ентитетског гласања у Парламентарној скупштини БиХ - рекла је Цвијановићева за Телевизију К3.

Према њеним ријечима, Уставни суд БиХ и високи представник јесу дејтонске категорије, али немају право да крше Устав.

- Доносили су одлуке којима су кршили Устав. Не може се рећи да је искључива надлежност нивоа БиХ да регулише питање имовине ако то не пише у Уставу. Уставни суд је једно одлучио на основу апелације Алије Изетбеговића, а нешто друго на основу апелације Сулејмана Тихића. Једном кажу да су ентитети надлежни за имовину, а други пут нешто друго - појаснила је Цвијановићева.

Апсурдно је, додала је она, да морају да указују на то да Уставни суд БиХ треба да доноси уставне одлуке.

- То говори колико је све накарадно постављено. Сви говоримо о томе да је потребна реформа комплетног правосуђа, странци такође говоре да то треба урадити, а када направимо први корак они кажу да то не може. Праве реформе правосуђа нема јер је све стављено у функцију да се бране одлуке високих представника и Уставног суда БиХ са страним судијама. Бране нам да направимо европски амбијент који би могао издржати тест чланства БиХ у ЕУ, јер то овај систем не може да издржи - навела је Цвијановићева.

Она је додала да је већ свима јасно да БиХ не може ићи у ЕУ ако има високог представника који је наметао законе и мијењао систем, а није сносио одговорност за то.

- Једна формула за спасавање био је потез ЕУ када је увела функцију специјалног представника ЕУ како би га одвојили од високог представника, али су онда неки дошли и рекли да то не може тако јер умањује позицију високог представника - рекла је Цвијановићева.

Говорећи о двоструким аршинима у правосуђу, Цвијановићева је навела да су појединци за исте ратне злочине осуђивани на много веће казне само зато што су Срби, а не Бошњаци.

- Бошњацима је суђено по закону из СФРЈ који је блажи и који би требало да буде примијењен јер је био на снази у вријеме почињења кривичног дјела. Србима је суђено ретроактивно по Кривичном закону БиХ из 2003. године који је строжи и донесен тек након рата. Странци су овдје направили разне експерименте које сада бране, али је крајње вријеме да те ствари буду поправљене - нагласила је Цвијановићева.

Предсједница Српске сматра да БиХ саговорника треба да тражи у ЕУ да би била изграђена правна држава и обезбијеђена правна сигурност.

- Ово што данас радимо није политички хир, него пријека потреба. Желимо да овај атрофирани и паралисани систем уведемо у ред јер у њему без велике борбе није могуће реализовати ништа што је важно за живот грађана - нагласила је Цвијановићева, наводећи као примјер изградњу моста Братољуб између Братунца и Љубовије која је на нивоу БиХ блокирана три године, иако су Србија и Српска давно завршиле свој дио посла.

Цвијановићева је истакла да власт Српске нуди рјешења и да ништа не опструише.

- Испружили смо руку да ствари буду доведене у ред и изграђен бољи систем и амбијент у којем је могуће спровести реформу правосуђа и успоставити ствари на уставан и законит начин, а истовремено и да коначно рјешимо односе унутар БиХ. Ако само очекујете да реагује међународна заједница, од тога нема велике помоћи. Ако хоћете да његујете унутрашњи дијалог онда можемо много да урадимо. Нисам сигурна да ли ћемо за то имати саговорнике, али наша обавеза је да пружимо руку и ставимо другима до знања да нећемо да се кријемо иза стереотипа и међународне заједнице, већ да радимо заједно са домаћим партнерима - каже Цвијановићева.

Она је поручила да нема мјеста за кретања која излазе из политичких процеса, те да је Српска посегла за одбраном основних права политичким и правним методама и средствима.

- Приче о рату или да ће се дешавати разне сличне ствари нису тачне. Ово је легитимна борба средствима и механизмима које нам је Устав дао у руке. Република Српска не разваљује БиХ, него они који јој не дозвољавају да живи као правна држава и као држава једнакости Срба, Хрвата, Бошњака и осталих грађана. Не дају они који бране своје експерименте, а то су странци, јер су доносили ствари мимо Устава и закона, наметали законе и направили амбијент у којем нам кажу да је нешто законито, али није уставно - рекла је Цвијановићева, те упитала да ли је то правно могуће.

Она је упозорила да је у БиХ тренутна ситуација таква да, умјесто да се конститутивни народи договоре, посредник им је међународни фактор чији представници једне санкционишу, док другима зажмуре на оба ока када нешто лоше ураде.

- Најтрагичније је да нема дијалога између представника конститутивних народа јер су за Бошњаке добри само они Срби и Хрвати који ћуте и слијепо прихватају њихову политику. Тамо гдје постоји став увијек је проблем јер Бошњаци не трпе другачији став. БиХ мора бити држава равноправности и конститутивности. То је Устав прописао. Она не може успјети ако је један народ доминантан, а други потиснути. Ми желимо правну државу и ништа не разваљујемо - поручила је Цвијановићева.

У Федерацији БиХ, оцијенила је она, влада друга политичка мисао и Бошњаци би се радо одрекли свега на нивоу ентитета, јер на том нивоу имају проблем с обзиром на то да постоји стално неразумијевање са Хрватима са којима се боре у вези са различитим проблемима.

Цвијановићева је изразила задовољство постигнутим јединством политичких лидера у Републици Српској исказаним усвајањем закључака на посебној сједници Народне скупштине, наводећи да је ријеч о одбрани основних права политичким методама.

- У уводном обраћању послала сам поруке у каквом амбијенту живимо и открила рецепте за рјешења, али неко неће да се то деси. У закључцима Народне скупштине нема ништа антидејтонско, нити ми било шта блокирамо. Одлуке Уставног суда БиХ су штетне и не доприносе ни правној држави, ни разумијевању, него креирању другог система и промјени Дејтонског споразума - рекла је Цвијановићева.