latinica  ћирилица
21/02/2020 |  08:07 ⇒ 10:16 | Аутор: sputniknews.com

Дачић: Ако приједлог Албаније почне да се реализује, Србија неће стати

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да међународна заједница треба да притисне Приштину и Тирану да одустану од кампање признавања тзв. државе Косово, на исти начин на који врши притисак на Србију да престане са кампањом повлачења признања Косова.
Ивица Дачић - Фото: ТАНЈУГ
Ивица ДачићФото: ТАНЈУГ

Косовски медији претходно су пренијели да је вршилац дужности министра спољних послова Албаније Гент Чакај изјавио да је предложио Приштини да заједничким финансијским средствима покрену кампању признавања једнострано проглашене косовске државе.

- Очекујем да велике западне земље, исте оне које врше притисак на нас да одустанемо од кампање за повлачење признања Косова, изврше исти такав притисак на Приштину и Тирану да се окану ове идеје. Само такав потез био би принципијелан и одговоран, али не надам се много да ће се остварити - рекао је Дачић за Блиц.

Он наглашава да, ако приједлог Тиране почне да се реализује, тек тада нико неће моћи Србији да здраворазумски образложи зашто треба да стане са државним пројектом позивања чланица УН да преиспитају своју ранију одлуку о признању Косова.

Министар је такође поставио питање финансија, односно какве трошкове треба да дијеле Тирана и Приштина.

- Једино ако мисле да подмићују стране државнике да им изађу у сусрет и натјерају своје владе да признају косовску независност. Не би ме изненадило да о томе размишљају или да су се тиме бавили у прошлости, али ме ипак изненађује да о томе јавно говоре - закључује српски шеф дипломатије, пренио је Тањуг.