latinica  ћирилица
21/02/2020 |  08:44 ⇒ 20:29 | Аутор: srpskainfo.com

Како је МУП Српске извео акцију "Сирано"? (ФОТО)

Акција "Сирано", у којој су ухапшени бањалучки инспектори за привредни криминал Ненад Грујић и Јелена Флорјан, сврстана је у једну од најкомпликованијих акција коју је до данас спровео МУП Републике Српске.
Полиција Српске - Акција "Сирано" - Фото: РТРС
Полиција Српске - Акција "Сирано"Фото: РТРС

Детаље ове акције открио је портал Српскаинфо.

Након што је свој проблем који је имао са инспекторима изложио директор Средњошколског дома у Бањалуци Бранислав Видић, кренуло се у реализацију акције. Проблем који се јавио одмах у старту био је што је Грујић био посебно упознат са готово свим расположивим службеним возилима која је користио МУП, као и са инспекторима који су радили.

Други проблем био је на који начин припремити Видића, који није имао никаквог искуства у полицијским пословима, а посебно не у улози инсајдера, која је јако осјетљива.

– Видић је у рекордном времену био упознат са свим могућим, нама познатим, догађајима који могу услиједити у критичном периоду, који се односио на предају означених новчаница. Оно што стварно треба истаћи је да се човјек у свему понио као прави професионалац – објаснио је извор Српскаинфо из истраге.

Видић је тако, поред озвучења, био "наоружан" и скривеном камером којом је све вријеме снимао инспекторе, а да они уопште нису имали представу шта се догађа.

На дан хапшења, акција "Сирано" дјеловала је као добро режирана сцена из акционих филмова.

– Видићу је предан новац, тачније 20.000 марака са означеним новчаницама. Скренута му је пажња шта се све може догодити када преда новац. Цијели терен око ресторана "Сирано" је снимљен детаљно. Знало се тачно када је паркинг у непосредној близини попуњен, а када се на њему може наћи паркинг мјесто – открио је извор Српскаинфо из МУП Републике Српске.

Неколико инспектора у цивилу глумило је обичне пролазнике, возила су била у близини, али тако да их Грујић не примјети.

– Видић је у тачно назначено вријеме, односно у јутарњим часовима дошао аутомобилом на паркинг, а како би били сигурни да ће пронаћи мјесто, приватно возило инспектора било је већ раније паркирано на њему – открио је извор Српскаинфо.

Када је Видић дошао својим аутомобилом, неколико секунди прије инспектор је извезао свој аутомобил да се Видић може несметано паркирати. Убрзо се појавило и возило Грујића. Услиједили су напети тренуци, јер нико није знао како ће реаговати, на првом мјесту, Видић, који је на себи имао бројну апаратуру у циљу снимања осумњиченог, те на крају како ће реаговати Грујић, иначе награђивани инспектор Полицијске управе Бањалука.

Бранислав Видић (Фото:Srpskainfo)

– Договорени су најситнији детаљи, гдје да Видић иде уколико не буде предао новац, а како да се понаша када коначно преда новац и Грујић га узме. Оно што је био могући проблем јесте шта када Грујић предложи да након узимања новца Видићу каже да се одвезу даље – објаснио је извор..

Долазак Видића до аутомобила осумњиченог и предаја кесе са 20.000 марака трајала је релативно кратко, а затим се догодило оно што су истражиоци навели као тежи сценарио.

– Након што је Видић предао кесу с новцем покушао је изаћи из аутомобила, али му је Грујић рекао да не мрда, те да би требали да се провозају. У овој ситуацији била је јако битна реакција Видића, јер као што је познато, то није човјек који се школовао за овакве задатке. Паника је најгори непријатељ у оваквим ситуацијама, али је Видић то све ипак стоички поднио – открио је извор из истраге.

Заплијењен новац (Фото: РТРС)

У тренутку када је инспектор Грујић рекао да се он и Видић ипак требају “мало провозати“ реакција истражиоца у другом аутомобилу била је врхунска.

Наиме, када су истражиоци "чули", захваљујући прислушкивању, шта намјерава Грујић, један од њих се довезао иза аутомобила осумњиченог и за Оскара одглумио нестручног возача, који не зна гдје би са својим аутом.

– Грујића је то мало избацило из ритма, па је Видић изашао из његовог возила – додао је извор Српскаинфо.

Оно што се дешавало у наредним секундама било је попут већ поменутих сцена из акционих филмова.

Полицијска возила, цивилна возила, "цивили" који су мирно шетали испред "Сирана" готово истовремено су кренули према аутомобилу Грујића и ухапсили инспектора Полицијске управе Бањалука.

Међутим, за јунака Видића ту није био крај дана, који вјероватно док је жив неће заборавити.

– Након хапшења Грујића, директор Средњошколског дома је требао отићи у просторије Полицијске управе Бањалука, гдје га је чекала Јелена Флорјан, како би узела изјаву од њега и тако завршили све око напаковане истраге – открио је извор из истраге.

Видић након свега одлази у ПУ Бањалука, у канцеларију, и даје изјаву. Тачније, Флорјан је откуцала већи дио изјаве, а Видић пар својих реченица.

Све то вријеме истражиоци су у канцеларијама поред и чекај знак да ухапсе Флорјан. Напетост је била на врхунцу када је Флорјан постала сумњичава, јер се већ ухапшени Грујић није јављао на њене позиве, а посебно када су се испред Полицијске управе Бањалука зачуле сирене полицијских возила који су довозили ухапшене у потпуно другој акцији.

На крају је ухапшена и Флорјанова, а Видић је коначно могао отићи кући.