latinica  ћирилица
21/02/2020 |  08:56 ⇒ 09:22 | Аутор: sputniknews.com

Амерички магазин признао: Су-35 је бољи од Ф-15ЕX

Руски ловац генерације 4++ Су-35 је бољи од америчког Ф-15ЕX, закључили експерти магазина Military Watch.
Руски авион Су-35 (Фото: Flickr/Navneet Yadav) -
Руски авион Су-35 (Фото: Flickr/Navneet Yadav)

Оба ловца - Су-35 и Ф-15ЕX – учествују на тендеру Ратног ваздухопловства Индије за куповину авиона. Аутори чланка сматрају да њихови авиони имају шансу за побједу, али да су Руси у предности, из више разлога.

Како наглашавају експерти, без обзира на то што је Ф-15ЕX бржи од Су-35С – 2,5 маха напротив 2,25 махова – руски авион посједује снажнији радар Ирбис-Е.

Осим тога, Су-35 има савременије наоружање, што му омогућава да прати до 30 и погађа до осам ваздушних циљева. За разлику од руског опонента, америчка летјелица не може да се похвали да посејдује хиперсоничне ракете у свом арсеналу.

Ловац Су-35 има велике маневарске могућности и предвиђен је за рјешавање задатака освајања и задржавања супериорности у ваздуху, авијациону подршку снага у конфликтима било којих размјера и изолацију рејона гдје се воде борбе. Тај савремени авион може да користи савремено и перспективно тактично наоружање класе "ваздух-ваздух", као и "ваздух-земља".

Ф-15ЕX – савремена модификација америчког ловца-бомбардера Ф-15Е Strike Eagle. Авион је наоружан са 22 ракете класе "ваздух-ваздух“" савременом авиоником, радаром АЕСА.