latinica  ћирилица
21/02/2020 |  09:05 ⇒ 09:13 | Аутор: sputniknews.com

Ледени астероид пријети Земљи

Ледени астероид "Апофис" пролјетеће поред Земље 2029. године. Иако научници искључују могућност судара, амерички инжењери са Масачусетског технолошког универзитета су, предострожности ради, развили стратегију корака које би примјенили ако би нешто пошло наопако.
Ледени астероид  (Фото: CC0 / pixabey) -
Ледени астероид (Фото: CC0 / pixabey)

Астероид "99942 Апофис", који је добио назив у част древног египатског бога хаоса, проћи ће поред Земље 13. априла 2029. године. Та ледена громада величине Ајфеловог торња, која лети брзином 30 километара у секунди, приближиће се толико, да ће вјероватно дотаћи подручје на коме се налазе геостационарни сателити удаљени од Земље око 36.000 километара. То ће бити највеће приближавање Земљи  једног од најмасивнијих астероида у сљедећој деценији.

Ако се астероид нађе у такозваном гравитационом процјепу, тачније на мјесту гдеј ће га заробити Земљино гравитационо поље, он ће промјенити путању и 2036. године, када сљедећи пут буде летио поред наше планете, може доћи до судара.

Сви прорачуни показују да до судара са Земљом неће доћи и да ће астероид успјешно пролетјети поред ње и 2029. и 2036. године. Научници са Масачусетског технолошког универзитета су за сваки случај развили стратегију корака које би примјенили за одбијање астероида.

Они у прорачунима узимају у обзир величину астероида, његову брзину, близину гравитационог процјепа и вријеме потребно за обавјештавање о приближавању небеског тијела.

Као модели узети су астероиди "Апофис" и "Бену", још један сателит близу Земље, који је мета оперативне мисије НАСА "Озирис Рекс". Она планира да 2023. године на Земљу испоручи узорак материјала с површине астероида "Бену".

- Људи су углавном разматрали стратегије уклањања астероида у посљедњем тренутку, када је већ прошао "кључаоницу" и кренуо ка Земљи - наводи руководилац истраживања Сунг Вук Пек.

НАСА је 2007. године у извјештају америчком Конгресу написала да је најефикаснији начин одбране од астероида, у случају да крене ка Земљи, лансирање нуклеарне бомбе у свемир. Снага њене експлозије би разнијела астероид, али би истовремено гомила честица те нуклеарне експлозије прекрила нашу планету. Стога је употреба нуклеарног оружја за уништавање астероида веома спорна одлука.

Други начин је да се пошаље "кинетички нападач"– свемирски брод, ракета или други пројектил, који би, уколико је усмјерен у правом смјеру и креће се великом брзином - требало да се судари с астероидом и уклони га с путање.

- Овај физички принцип личи на играње билијара - оцијенио је Пек.

Он је рекао да, како би то успјело, потребно врло прецизно знати руту лета астероида, његову масу и површински састав, а пошто ти параметри нису довољно познати, научници морају узети у обзир неизвјесност. Пек и његове колеге развили су симулацијски код који би утврдио вјероватноћу успјеха уклањања астероида.

Као једну од опција истраживачи предлажу да се прво пошаље извиђачки брод ка астероиду који може да прецизира параметре тог небеског тијела.

Главни параметри били су: близина астероида гравитационом процјепу и преостало вријеме које преостаје док астероид прође кроз тај процјеп.