latinica  ћирилица
21/02/2020 |  09:07 ⇒ 09:12 | Аутор: РТС

Гренел потврдио да ће на новој функцији бити само неколико седмица

Нови вршилац дужности директора америчких обавјештајних служби Ричард Гренел могао би, према федералном закону, бити на функцији само неколико недјеља док амерички предсједник Доналд Трамп не именује некога ко ће трајно преузети посао.

Ричард Гренел може остати на челу свих обавјештајних служби само око три седмице, осим ако Бијела кућа брзо не нађе сталног кандидата којег ће понудити Сенату на потврду.

Гренел је пристао да функцију обавља само одређено вријеме, наводе људи који су упознати са његовим планом.

Може остати на позицији директора обавјештајних служби само до 11. марта, осим ако предсједник формално не именује неког другог за то мјесто. 

Федерални закон даје предсједнику флексибилност да привремено именује и одабере било кога за ту функцију, док његов службени кандидат чека потврду Сената.

Тај потез омогућио би Гренелу да више мјесеци врши дужност директора обавјештајних служби док се процедура номинације обавља у Сенату.

Гренел је на свом Твитер профилу потврдио да су наводи о привременом обављању нове функције истинити, као и да ће Трамп ускоро објавити име кандидата, а да то неће бити он.

Како пише Њујорк тајмс, није сигурно кога ће Трамп номиновати, али би могао да одабере некога са малим шансама за одобрење Сената и на тај начин одржао Гренела на положају колико год буде могао.

Трамп је у четвртак рекао новинарима да размишља да на ту позицију постави посланика Представничког дома Дага Колинса.