latinica  ћирилица
21/02/2020 |  09:14 | Аутор: СРНА

Митрополит Иларион: Руска црква уз СПЦ и народ у Црној Гори

Предсједник Одјељења за спољне везе Московске патријаршије митрополит волоколамски Иларион рекао је да Руска православна црква чврсто стоји уз Српску православну цркву /СПЦ/ и њене вјернике у племенитој, светој борби у Црној Гори, гдје се спорним законом црногорска власт директно умијешала у црквене послове.
Митрополит Иларион Волоколомски (фото: Спутник / Александар Милачић) -
Митрополит Иларион Волоколомски (фото: Спутник / Александар Милачић)

- Народ је тамо устао да брани своју цркву, јер је огорчен контроверзним законом који предвиђа одузимање храмова и имовине. Власт у Црној Гори мора да буде свјесна да не може ићи против сопственог народа јер јој народ то неће опростити - рекао је митрополит Иларион за "Вечерње новости".

Митрополит Иларион, који обавља дужност шефа дипломатије Руске православне цркве, рекао је да предсједници држава не могу стварати цркве.

- На челу наше цркве је Господ Исус Христос, а њен чувар је вјерни народ. Шефови држава и влада треба да се баве политиком, а црквеним питањима нека се баве људи цркве - истакао је Иларион.

Он је рекао да закон који је усвојен у Црној Гори отвара веома широке могућности за самовољу свјетовних чиновника и да је народ с правом огорчен.

- То је директно мијешање државе у црквене послове. Овим законом отвара се могућност да се Цркви одузимају храмови и дају било коме - расколницима, инославним хришћанима... То је са становишта цркве неприхватљиво - истакао је митрополит Иларион.

Митрополит сматра да десетине хиљада људи који излазе на улице у Црној Гори потврђују да је народ будни чувар Цркве и да ће је увијек одбранити, а да представници државне власти који иду против свог народа и против Цркве неће добро завршити.

- Позивам вјернике Српске православне цркве, који живе ван Србије, да се не плаше свјетовних власти, јер оне не могу уништити Цркву - истакао је руски митрополит.

Када је у питању статус православне цркве у Сјеверној Македонији, митрополит Иларион каже да је Руска православна црква дубоко убијеђена да питање регулисања канонског статуса православне цркве у тој земљи треба да се рјешава искључиво путем дијалога између СПЦ и и непризнате цркве Сјеверне Македоније.

Руски митрополит је рекао да патријарх константинопољски Вартоломеј никако не припада том дијалогу, да је његова промјена позиције под утицајем политичара, и представља канонски преступ, са црквене тачке гледишта, због ћега ће одговарати пред Богом.

- Ако се буде уплитао и у односе између СПЦ и македонске цркве, постоји бојазан да ће то произвести сличне посљедице - каже митрополит Иларион.

На питање како да се СПЦ и њени вјерници боре са искушењима и притисцима којима су изложени на Косову и Метохији, у Црној Гори, Хрватској, митрополит Иларион поручује да остану вјерни Христу и Цркви и да се ничега не боје.