latinica  ћирилица
21/02/2020 |  10:41 ⇒ 11:53 | Аутор: СРНА

Најава укопа неидентификованих - доказ да су Поточари фалсификат

Директор Института за истраживање српских страдања у 20. вијеку Миливоје Иванишевић оцијенио је поводом најаве да ће у Меморијалном центру Поточари 11. јула бити укопана 82 неидентификована лица, да је тај центар "велики бошњачки фалсификат" јер су и до сада на том мезарју "сахрањивани они којима тамо није место".
Миливоје Иванишевић - Фото: РТРС
Миливоје ИванишевићФото: РТРС

- Цијело то мезарје је један велики фалсификат - рекао је Иванишевић Срни.

Он је додао да постоји оправдана сумња да су идентификоване и жртве првог укопа у Поточарима.

- Када год су укопавали неидентификована имена, ми смо налазили доказе да су ту укопавани злочинци. Једноставно да се не би знало име, јер иза сваког њиховог имена стоји злочинац и да би прикрили да и даље закопавају злочинце они неће да кажу њихова имена. Не оспоравам ни све друге претпоставке, али бих ово ставио на прво мјесто - рекао је Иванишевић.

Он је нагласио да се већ првих година укопа поставило питање откуд у мезарју више укопаних него тијела која су ископана из масовних гробница.

- Из масовних гробница, по документацији Хашког истражитеља Дина Менинга, откопано је 1.880 тијела, а по неком накнадном свједочењу 2.400 тела - рекао је Иванишевић.

Он је навео да је Институт за истраживање српских страдања у 20. вијеку анализирао спискове укопаних до шестог укопа, те је утврђено да су тамо посмртни остаци 800 лица која су гласала 1996. године, а у мезарје су укопана као жртве из 1995. године, нагласивши да све те махинације траже неко објашњење.

- Они то објашњење сувисло и разумно не могу да дају - рекао је Иванишевић.

Он је навео и да су увијек изнова укопавана и приказивана имена оних који су већ били покопани у мезарју, нагласивши да је српска страна до сада открила многе бошњачке трикове у вези са дешавањима у Сребреници и конкретно за Поточаре који су понајвише "војничко гробље".

- На оном спомен-камену на улазу у меморијал има 14 општина. Ја сам то фотографисао и однео Радовану /Караџићу/ у Хаг. Према томе, ту није ријеч само о Сребреници. Питање колико ту има Тузлака, колико из Кладња, колико из Олова, Сарајева - рекао је Иванишевић.

Он је указао да би, ако се већ не знају имена оних који ће бити покопани у Поточарима 11. јула, Колегијум директора Института за тражење несталих БиХ требало питати са које локације су тијела довезена и ко их је предао.

Иванишевић је нагласио да би то одагнало сумњу да ће међу оним који ће бити сахрањени по муслиманским обичајима бити и српских жртава из околине Сребренице којих је било у неким од 29 масовних гробница на том подручју.

- У масовној гробници Ораховац нађени су посмртни остаци Гојка Тодоровића, Бранке Матић и Војислава Милошевића, а у гробници Козлук посмртни остаци Станка Даниловића. Поставља се питање коме су та тијела предата и да ли се икада дошло до информације гдје се налазе - рекао је Иванишевић.

Он је навео да је посебно загонетна судбина посмртних остатака Матићеве, јер је то једино женско тијело нађено у масовним гробницама на подручју Сребренице.

Бошњачки члан Колегијума директора Института за тражење несталих лица БиХ Амор Машовић најавио је да ће 11. јула у Поточарима код Сребренице бити сахрањена и 82 неидентификована лица.

Удружења која окупљају српске жртве траже да Машовићева намјера буде спријечена јер постоји оправдан страх и сумња да је ријеч о српским жртвама.