latinica  ћирилица
21/02/2020 |  10:50 | Аутор: СРНА

Павић: Својеврстан чин агресије на Српску

Уставни суд БиХ је посљедњом одлуком прекршио Дејтонски мировни споразум јер је одузето право Републици Српској да располаже имовином - пољопривредним земљиштем и није могуће прећи преко тог својеврсног чина агресије на Српску, сматра аналитичар из Београда Александар Павић.
Александар Павић (фото:sveosrpskoj.com) -
Александар Павић (фото:sveosrpskoj.com)

- Нема сумње да је прекршен Дејтонски споразум јер је одузето право Српској да располаже имовином, овога пута пољопривредним земљиштем. Тиме се нарушава дејтонски принцип од 49 посто територије за Републику Српску, а 51 за Федерацију БиХ, јер у питању је 90.000 хектара, територија величине Требиња - навео је Павић.

Он сматра да ова одлука није донесена тек тако, већ уз суфлирање из иностранства.

- Прилично сам убеђен да је тесно повезана, а, можда, уз зелено светло са исте адресе као и накарадни закон /предсједника Црне Горе/ Мила Ђукановића о отимању имовине Српске православне цркве - рекао је Павић за "Спутњик".

Он наводи и да посљедња дешавања у вези са ослуком Уставног суда БиХ треба посматрати као дио појачавања реторике против Републике Српске у јубиларној години Дејтонског мировног споразума и предстојећег обиљежавања страдања у Сребреници.

- А Сребреница има много ширу сврху, она је стуб доктрине хуманитарне интервенције. Ово што се дешава како се ближимо јулу само ће се појачавати - указује Павић.

Он истиче да је добро што је Народна скупштина Републике Српске заузела јединствен став о овом питању, оставивши рок од 60 дана да или буде донесен закон о Уставном суду БиХ, у којем више неће бити странаца, или ће Српска предузети друге мјере.

- Не морате да спроведете референдум да бисте законски обезбедили функционисање Републике Срспке. Може се само пустити да БиХ остане таква каква је - каже Павић.

Шеф Представништва Републике Српске у Вашингтону Обрад Кесић је, говорећи о реаговањима у САД на најновију кризу у БиХ, навео да су и у САД свјесни да је Дејтонски мировни споразум минимални консензус о заједничкој држави и да Српска од тога неће одступити.

Он сматра да више није могуће да Република Српска ћути и трпи, а да Уставни суд БиХ мијења Устав и пише његов нови дио, и то без било какве консултације и сагласности са ентитетима.

- Све што је изграђено мимо Дејтона изграђено је преко насиља, силе и лажног представљања међународног права и Дејтонског споразума. То више не може! Прошло је време кад високи представници могу да се позивају на бонска овлашћења и раде шта хоће - истиче Кесић.

Он је подсјетио да је Република Српска већ утврдила да има право на референдум.

- То је урадила поводом одлуке Уставног суда о Дану Републике. Када је спроведен тај референдум /2016. године/ то је дало на знање свима да она може да одржи референдум о сваком питању од значаја за своје грађане - наглашава Кесић.

Директор београдског Евроазијског безбједносног форума Митар Ковач истиче да је добро што су се српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и српски представници у институцијама БиХ опредијелили да кризу у БиХ рјешавају у законским оквирима.

Одговарајући на питање да ли је тај правац перспективан, Ковач каже да су сви проблеми у БиХ политичког карактера и да на такав начин треба и да се решавају.