latinica  ћирилица
21/02/2020 |  11:01 ⇒ 12:33 | Аутор: РТРС

Брчко: Усвојена Стратегија о сарадњи са дијаспором

Скупштина у Брчком усвојила је Стратегију о сарадњи са дијаспором, за шта је у буџету планирано 800.000 марака. Слиједи израда програма рада и интензивирање сарадње у свим друштеним областима. Израду стратегије поред Владе, помогли су Међународна организација за миграције, УСАИД и швајцарска Влада.

Посланици су поручили да је потребно сарадњу што прије почети, првенствено због спречавања одласка младих и школованих из Брчког. Прво је неопходно урадити регистар исељеника по земљама и регијама.

- Да се организују разне манифестације које ће учврстити везе са људима који су поријеклом одавде иобрнуто, да млади који су у првој или другој генерацији се родили у инсостранству, осјећају ту повезаност - изјавио је посланик у Скупштини Дистрикта Есад Атић.

Процјена је да скоро свака породица у Брчком има некога у иностранству, и то је, кажу, потенцијал који се мора што прије искористити.

То је по мени велика многућност не само за повратак тих становника, него за неку квалитетну сарадњу са нашим грађанима који су остварили запажене успјехе, поготову у привреду у иностарнству - изјавио је потпредсједник Скупштине Дистрикта Иво Филиповић.

Да би до тога и дошло, потребно их је упознати с врло флексибилним законима и повољностима Брчког, с обзиром на његов географски положај, и близину са ЕУ.

- Сигурно би ти људи били потенцијално заинтересовани да улажу у ове крајеве из којих су отишли, али то би требало да буде на обострано задовољство и обостран интерес. Покушати на тај начин везати те људе, а сигурно онда и њихове најближе сроднике - изјавио је посланик у Скупштини Дистрикта Синиша Голић.

Први резултати петогодишње Стратегије могу се очекивати на љето или почетком јесени.