latinica  ћирилица
21/02/2020 |  12:12 ⇒ 12:55 | Аутор: sputniknews.com

Кремљ оцијенио могућност сукоба са Турском у Сирији

Ситуација у Идлибу је заиста веома алармантна, али не желимо да говоримо о најгорим сценаријима, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков, коментаришући тврдње појединих стручњака да постоји опасност сукоба Русије и Турске у Идлибу.

- Ситуација у Идлибу је заиста узнемирујућа и изазива дубоку забринутост. Та ситуација је константно тема разговора руске и турске стране. Не бисмо жељели да говоримо о најгорим сценаријима - рекао је Песков.

Он је истакао да агресивни напади терориста на сиријску војску морају бити прекинути.

- Још једном морам нагласити да се сиријска војска бори против терористичких група које се налазе у Идлибу. Те терористичке групе, које изводе агресивне нападе на сиријску армију, морају бити неутралисане - оцијенио је Песков.

Према његовим ријечима, сиријска војска ће наставити борбу против терориста. Он је такође нагласио да се руска војска налази у Сирији на захтев законите Владе Сирије.

Министарство одбране Турске је 20. фебруара саопштило да је у ваздушном нападу у сиријском Идлибу погинуло два, а рањено пет припадника турске војске.

Раније је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио да Турска није испунила читав низ кључних обавеза по питању рјешавања кризе у Идлибу, а прије свега када је ријеч о раздвајању терориста од представника опозиције. Како је рекао, ту се мисли на раздвајање представника опозиције који сарађују са Турском и који су спремни на дијалог са Дамаском у оквиру политичког процеса, од припадника терористичке организације Нусра фронт, који се сада декларишу као припадници Хејат Тахрир ел Шама.