latinica  ћирилица
21/02/2020 |  12:52 | Аутор: СРНА

Добој: Притвор за Тузлака који је тражио новац за лажне информације о несталима

Основни суд у Добоју одредио је једномјесечни притвор за лице чији су иницијали А.А. из Тузле због сумње да је породицама бораца из Републике Српске несталих на возућком ратишту лажно обећавало да ће открити мјеста гдје се налазе њихови посмртни остаци, саопштено је из добојског Окружног тужилаштва.
Полиција Републике Српске - Фото: РТРС
Полиција Републике СрпскеФото: РТРС

У саопштењу се наводи да је осумњичени А.А. од 1. јула до 5. новембра прошле године телефоном звао чланове породица бораца који су нестали на локалитету Озрена, те им се лажно представљао као медицински радник који има информације о мјесту на којем се налазе посмртни остаци.

Ово лице је лажно обећавало да ће те информације открити ако му, заузврат, буде исплаћена одговарајућа новчана накнада, а од породице једног несталог борца је и узело одређени износ новца.

Тужилац је предложио притвор с обзиром на то да је осумњичени избјегавао кривични поступак и да је ухапшен на основу расписане потраге, те због бојазни да ће боравком на слободи поновити кривично дјело, будући да је вишеструки повратник у извршењу разних кривичних дјела.

Срби из Возуће су сурово прогнани у операцији такозване Армије БиХ "Ураган" која је трајала од 10. до 24. септембра 1995. године, а претходило јој је НАТО бомбардовање и уништавање српских цивилних репетитора и објеката.

На три лаке пешадијске бригаде Војске Републике Српске нападало је 23.000 војника Другог и Трећег корпуса такозване Армије БиХ, одред "Ел муџахедин" уз подршку НАТО снага за брза дејства.

Тада је спаљено 30 села, протјерано 1.920 породица са 7.680 чланова, убијено више од 500 војника и цивила. Посмртни остаци више од 120 српских војника и цивила још се траже, уз сталне опструкције и прикривање свједока и доказа.