latinica  ћирилица
21/02/2020 |  14:50 ⇒ 20:07 | Аутор: РТРС

Један од најтежих тренутака након Дејтона, Српска неће дозволити разградњу (ВИДЕО)

У Бањалуци је данас одржана проширена сједница Извршног комитета СНСД-а.

Предсједник СНСД-а Милорад Додик је рекао да је ово један од најтежих тренутака након Дејтона, те додао да Српска неће дозволити разградњу.

- Извршни комитет СНСД-а остаје снажно при подршци одлукама НСРС. Сматрамо да је неопходно да се дође до поштовања Устава у БиХ, те да се ради на одржавању састанака са свим политичким партијама. За то је задужена попредсједница СНСД-а Жељка Цвијановић, да изврши кординацију са политичким партијама у Српској и то преко викенда, а Никола Шпирић и Радмановић имају тај исти задатак са партијама у Федерацији БиХ - навео је он на конференцији за новинаре након сједнице Извршног комитета СНСД-а.

Нагласио је да ће СНСД у наредних 10 дана одржати општинске и градске одборе како би се информисали о свему.

- Задужили смо Радована Вишковића да финализира договоре са Мићом Мићићем - додао је Додик.

Истакао је да треба очувати јединство.

- Тумачење Уставног суда је слободно без икаквог правног основа. Све је имало јасну намјеру разградње Републике Српске. Покушавају пласирати како Република Српска ради нешто мимо стандарда - додао је он.

Додик је нагласио да је Српска зато предложила закон који ће ићи у процедуру.

- Не можемо да гарантујемо да ће бити усвојен, али ће бити основа за политичку и јавну расправу. Предложили смо нека рјешења, али постоје и неке дилеме. Сви субјекти могу да дјелују својим амандманима на тај приједлог - изјавио је Додик.

Додик је истакао да је Уставни суд БиХ себи прибавио овлаштења која нема ниједан други уставни суд у свијету