latinica  ћирилица
21/02/2020 |  15:27 ⇒ 17:56 | Аутор: РТРС

Шипово и Језеро изненађени одлуком Уставног суда БиХ о књижењу земљишта

Локална власт и становници општине Мркоњић Град и Шипово запрепаштени су одлуком Уставног суда БиХ о књижењу пољопривредног земљишта на ниво БиХ. Том одлуком у ове двије локалне заједнице било би изузето више од 16.000 хектара пољопривредног земљишта, што је око 22 одсто територије ових општина.

Начелник општине Шипово, Милан Ковач, каже да су у овој локалној заједници изненађени доношењем неуставне одлуке Суда БиХ од изузиумању 9.416 хектара пољопривредног земљишта. Највећи дио тог земљишта односи се на наводно некадашње Пољопривредно добро "Никола Бојновић" из Гламоча. Ријеч је о земљишном комплексу који је некада припадао општини Гламоч, уз ентитетску линију разграничења.

- Ми ћемо испоштовати одлуке Владе Српске и Народне скупштине и нећемо дозволити да се накарадна и политичка одлука Уставног суда спроведе на подручју општине Шипово - нагласио је начелник Ковач.

Слична је и ситауација у опшптини Мркоњић Град. Ради се о 7.300 хекатара најквалитетнијег пољопивредног земљишта. Надлежни тврде да је одлука неуставна и политичка и да је не проводљива.

Слободан Рајковић, начелник Одјељења за просторно планирање и уређење општине Мркоњић Град, истиче да није упознат са текстом одлуке.

- Чини ми се да до сада овим пољопривредмим земљиштем управљала општина и приватни власници. Раније је било у власништву пољопривредних задруга, а послије њих је земљиште постало својина општине - рекао је Рајковић.

Одговорни у Шипову и Мркоњић Граду кажу да ће предложити Влади Републике Српске да пољопривредно земљиште књиже на локане заједнице.