latinica  ћирилица
21/02/2020 |  15:34 ⇒ 17:59 | Аутор: РТРС

На сајму туризма у Београду представљени потенцијали Бањалуке и Бијељине

На Међународном сајму туризма у Београду представља се интегрисана туристичка понуда Републике Српске, на репрезентативном штанду који су обезбиједили Представништво Српске у Србији и Туристичка организација Републике Српске. Сајамским посјетиоцима данас су представљени туристички потенцијали Бањулуке и Бијељине.

Бањалука, као све атрактивнија туристичка дестинација, традиционално представља своју понуду на Београдском сајму, уз традиционални гастро-бренд сир трапист и локална вина.

- Данас се Туристичка организација представила и са једном презентацијом о туристичким потенцијалима и туристичкој понуди града Бањалуке, са акцентом на авантуристички туризам, туризам догађаја, јер сви знамо да је Бањалука град догађаја - истакао је Младен Шукало у име ТО Бањалука.

 Број долазака и ноћења у Бијељини сваке године расте између 10 и 15 %, а овај град је лани од туризма зарадио око 16 милиона евра. Због географског положаја атрактивна је за туристе из Србије.

- Највише туриста долази због наших манастира којих имамо четири на подручју града, од тога бих споменуо манастир Тавну  из 13. вијека, који је и најстарији манастир, као и најновији који је изграђен манастир Свете Петке, који је грађен у велелепном руском стилу - нагласио је секретар ТО града Бијељине Владимир Софренић.

Не чуди што пажњу сајамских посјетилаца привлаче производи припремљени по традиционалној рецептури, без вјештачких додатака.

- Посјетиоце највише интересује наша ракија траварица, козји сир у маслиновом уљу који је најновији производ и који смо први пут представили овдје први на сајму - рекла је Бојана Божиловић, представник расадника "Нешковић" из Братунца.

Укусна и здрава храна доприноси томе да туристи понесу најбоље утиске из Републике Српске и да пожеле да јој се врате поново.