latinica  ћирилица
21/02/2020 |  15:41 ⇒ 17:57 | Аутор: РТРС

У Приједору престала да ради амбуланта оралне хирургије

Уговором о финансирању од стране Фонда здравства Републике Српске, ове године није обезбијеђено финансирање амбуланте оралне хирургије у Стоматолошкој служби Дома здравља у Приједору. У овој служби, у којој ради једини орални хирург на подручју Приједорске регије, затечени су овом одлуком. Апелују на надлежне да се у циљу добробити грађана шест локалних заједница Приједоске регије, хитно обезбиједи финансирање амбуланте оралне хирургије.

Када је Приједорчанин Горан Дакић свог шеснаестогодишњег сина, због проблема с зубима, одвео у једину јавну амбуланту оралне хирургије у Приједорској регији, био је непријатно изненађен. Сазнао је да услуге, за које се до сада, уз овјерену здравствену књижицу, плаћала само партиципација, сада плаћа пуна цијена, без обзира на осигурање.

До овог проблема је дошло јер Уговором о финансирању у Фонду здравства Српске нису предвиђена средства за приједорску амбуланту оралне хирургије. Ријеч је о јединој амбуланти оралне хирургије у Приједорској регији, којој гравитирају пацијенти из шест локалних заједница.

Из приједорског Дома здравља реаговали су на ову одлуку, али им је, кажу, стигао одговор Фонда у којем се наводи да су као установа дужни да склопе уговор са Заводом за стоматологију или Денталном клиником у Бањалуци.

- Ми као здравствена установа можемо да пошаљемо пацијенте у те здравствене установе са упутницом, али ми сматрамо да је то врло непрактично, јер нису проблем само грађани града Приједора већ је ту обухваћена и оклина. Ми имамо и простор, и опрему, и једног врсног, младог доктора пред којим тек вријеме долази. Али....- нагласила је в.д. директора Дома здравља Приједор Милица Маријановић. 

Овим потезом, доведено је у питање и радно мјесто јединог младог приједорског оралног хирурга Ивице Тихоступ.

- Моја је жеља да останем овдје да радим и надам се да ће се ова одлука промијенити и да нећу морати нешто размишљати о одласку у неку страну земљу - каже овај млади доктор.

За функционсање ове службе потребно је издвојити до 100.000 марака. Из Фонда здравственог осигурања саопштено је да пацијенти могу да бирају између више установа, које имају потписан уговор с Фондом и да је ријеч о специјализованим здравственим услугама, које не припадају примарном нивоу здравствене заштите, те се не уговарају с домовима здравља.