latinica  ћирилица
21/02/2020 |  15:50 ⇒ 17:58 | Аутор: РТРС

Пољопривредници из Лакташа покрећу активности на брендирању парадајза

Удружење пољопривредника општине Лакташи покренуло је активности на брендирању парадајза произведеног у пластеницима у Слатини. Активности је посредством пројекта ИФАД подржало је и ресорно министарство.

Посредством ИФАД пројекта 24 повртара добила су пакете са непходним репроматеријалом за почетак новог производног циклуса. Њих 12 добили су и пластенике од 400 квадратних метара.

Вриједност пластеника је 2.247 марака, а пакета са репроматеријалом 1.357 КМ. Повртари су учествовали са 50 одсто средстава, општина Лакташи са 10 док је остатак средстава обезбијеђен посредством ИФАДА. У наставку пројекта слиједи брендирање парадајза из Слатине.

Бојан Балабан из Јединице за координацију пољопривредних пројеката додао је да је веома значајно да пројект подржава још брендирање овог производа, те набавку гајбица са посебним логом слатинског парадајза чиме ће овај производ бити препознатљив на тржишту.

ИФАД-ов пројекат развоја конкуретности започет прије двије године проводиће се у наредне три године на цијелом подручју БиХ. За ове намјене је обезбијеђено 46.000.000 марака, од којих је 40 процената намијењено Републици Српској.