latinica  ћирилица
21/02/2020 |  15:52 ⇒ 17:47 | Аутор: СРНА

Матерњи језик - дио човјековог бића и идентитета

Матерњи језик дио је човјековог бића и идентитета, тако да, уколико постоји један језик, онда постоји и један народ, изјавила је данас у Источном Сарајеву професор на катедри за србистику Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Жељка Пржуљ.
Источно Сарајево: Промоција књиге - Фото: СРНА
Источно Сарајево: Промоција књигеФото: СРНА

На промоцији књиге "Избор из поезије за дјецу савремених писаца из Републике Српске" за ученике Основне школе "Свети Сава" у Источном Новом Сарајеву, којом Завод за уџбенике и наставна средстава обиљежава 21. фебруар - Међународни дан матерњег језика, Пржуљева је истакла да овој дјеци треба суптилно, путем лијепих пјесама, скренути пажњу да су сви подједнако одговорни да чувају свој језик.

- Данас ћемо у необавезном разговору презентовати лијепе пјесма које су уврштене у ову књигу и њихове ауторе - рекла је Пржуљева која је уз Маријану Митрић, асистента на Филозофском факултету, приредила ову књигу.

Она је навела да је у књизи уврштена поезија Станка Раките, Драгана Кулиџана, Душка Трифуновића, Ђура Дамјановића, Рајка Петрова Нога, Зорана Костића, Бора Капетановића, Предрага Бјелошевића, Ђорђа Сладоја, Ранка Рисојевића и Ранка Павловића.

Пржуљева је истакла да је ова књига званична лектира за ученике петих разреда у Републици Српској, те да се у њој, осим стихова, налазе фотографије и биографије аутора, предговор, те такозвани разговори о пјесмама и рјечник мање познатих ријечи и израза.

Представник Завода за уџбенике и наставна средства Дејан Керлета рекао је да је данашњи догађај одлична прилика да се кроз поезију пјесника из Републике Српске, говори о значају матерњег језика и шта значи српски језик и српска књижевност, те колико је битно да се они његују.

- Сваке године желимо да укажемо на значај српској језика, традиције и културе - истакао је Керлета, те изразио наду да ће на овај начин основце заинтересовати да читају књиге мимо обавезне лектире коју имају у школи.

Директор Основне школе "Свети Сава" Данијела Мрда рекла је да ова школа традицонално обиљежава Међународни дан матерњег језика, те додала да се у овој образовној установи српски језик његује кроз литерарне секције за више и ниже разреде.

- Ова школа има пуно стваралаца, младих пјесника који су већ објављивали своја дјела и освајали значајне награде - истакла је Мрда, те додала да се у школи спроводи пројекат "Читалићи" који код ученика развија читалачке, али и аналитичке способности.

Према њеним ријечима, ученици имају прилику да чују од врхунских стручњака нешто ново о овој збирци пјесама, али и његују стваралаштво кроз поезију српских писаца.