latinica  ћирилица
21/02/2020 |  16:11 ⇒ 17:45 | Аутор: СРНА

Земљиште под концесијом не може се приватизовати

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић оцијенио је као апсолутно нетачну изјаву предсједника СДС-а Мирка Шаровића "да се крију спискови лица којима се даје пољопривредно земљиште под концесију и да се концесије дају тајно", истичући да је земљиште које се даје под концесију немогуће приватизовати.
Земљиште - Фото: РТРС
ЗемљиштеФото: РТРС

- Постоји прописана процедура која јасно говори да се ту, осим овог министарства, укључују и Комисија за концесије и Правобранилаштво Српске, тако да је земљиште које се даје под концесију немогуће приватизовати - рекао је Пашалић новинарима у Бањалуци реагујући на Шаровићеве изјаве да се концесије над пољопривредним земљиштем које је предмет Уставног суда БиХ дају тајно и да је то земљиште преведено у приватно власништво.

Он је додао, у вези са објавом имена лица којима је наводно дато пољопривредно земљиште Српске, да се на сајту Комисије за концесије налазе спискови свих датих концесија, као и да су тренутно активне 63 концесије са петнаестак хиљада хектара и 21 концесија са којом је направљен раскид са око 7.000 хектара.

Пашалић је навео да, уз ово, постоји и 530 уговора о закупу на површинама од 5.000 хектара.

- Не стоји ни тврдња да је мимо сваке логике донесен Закон о пољопривредном земљишту Српске, чији је члан 53 изазвао сву ову пажњу. Влада Српске је 2013. године донијела закључак да се пољопривредно земљиште не може давати у закуп и под концесију ако није рјешен титулар тог земљишта - истакао је Пашалић.

Он је додао да на простору шест локалних заједница постоји 13.898 хектара квалитетног пољопривредног земљишта које је државно /бивше друштвено/, а које је у спору и гдје Република Српске не може доказати да је титулар, јер нигдје у закону није било децидно наведено да државним пољопривредном земљиштем располаже Српска.

Он је подсјетио да постоји јасан став Правобранилаштва Српске да је неопходно дефинисати титулара и да су се ту јавиле двије опције - да се државно пољопривредно земљиште упише као својина Српске или као својина БиХ.

- Одлучили смо се за прву опцију, јер нигдје нисмо нашли ниједно упориште, ни у закону, ни у једном уставу, да то земљиште може бити својина БиХ, јер је јасно прецизирано да је питање пољопривреде, па самим тим и пољопривредног земљишта, надлежност ентитета - нагласио је Пашалић.

Он је рекао да зачуђује погрешно познавање ове проблематике од Шаровића који је у протеклом периоду био министар у Савјету министара и који је, између осталог, био задужен за питања пољопривреде.

Пашалић је навео да то земљиште није могло бити уписано ни као својина локалних заједница.

Предсједник СДС-а Мирко Шаровић изјавио је данас да јавности у Републици Српској мора да буде јасно предочено "коме је исто пољопривредно земљиште које је предмет Уставног суда БиХ, претходно тајно давано под вишегодишњу концесију и који су функционери владајуће странке то земљиште чак превели и у своје приватно власништво".

Шаровић је истакао да је вријеме да се тај списак коначно стави на увид народу и да је "потпуно јасно зашто власт ову причу упорно `гура под тепих`", саопштено је из СДС-а.

Тада би, навео је он, сви разумјели зашто је, мимо сваке логике, донесен посебан закон којим је сво пољопривредно земљиште пренесено у власништво Српске, умјесто да се да локалним заједницама, истичући да је, како истиче, одговор јасан - све се радило да би се осигурао монопол на додјели концесија.