latinica  ћирилица
21/02/2020 |  16:26 ⇒ 20:19 | Аутор: РТРС

Радојичић: Уставни суд БиХ наставља ударе на Српску

Одлука Уставног суда БиХ да је земљиште старе аутобуске станице у Бањалуци и зграда Музеја савремене умјетности Републике Српске у власништву бањалучког Аутопревоза, није праведна, није заснована на позитивним правним прописима, нема ваљано образложење и није узела у обзир релевантне доказе, рекао је градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.

Радојичић је на ванредној конференцији за новинаре нагласио да овом одлуком Уставни суд БиХ наставља ударе на Републику Српску, а у конкретном случају - на Град Бањалуку.

- Након што је изазвао уставно-правну и политичку кризу одредбама и одлукама у вези са Законом о пољопривредном земљишту Републике Српске, сада се на удару Уставног суда БиХ нашао интерес Града. Уставни суд је тренутно оруђе које се користи против интереса Српске, а сада и против интереса Града - рекао је Радојичић.

Он је навео да се тај суд користи за преобликовање стања у БиХ, између осталог и за преобликовање имовинских односа и улажење дубоко у суштину уставно-правног уређења.

- Сарајеву не одговарају ни садашње власти у Бањалуци, па је потребно макар им политички наштетити, а у суштини дугорочно преобликовати политички систем и уређење и имовинске односе у БиХ - истакао је Радојичић.

Он је поставио питање да ли су и у овом случају странци умијешали прсте.

- Прије двије године један високи дипломата покушао ми је на састанак без договора и ненајављено увести управо људе са којима смо у том моменту били у спору, да лобира за њих у току трајања судског спора Града против њих. Гдје је гаранција да то исто није радио у Сарајеву, он или други странци? Да се нису директно мијешали у судство, у активне поступке. Да ли су то радили према судијама Уставног суда ако су то покушали урадити према Граду? Мимо свих дипломатских норми и протокола мијешати се у судске поступке земље у којој се налазите. И сада испословати једну овакву пресуду - упитао је Радојичић.

Он је рекао да ће Град искористити све правне и политичке могућности да заштите своје интересе.

- Град има механизме да га ниједан приватни инвеститор не може уцјењивати. С овим градоначелником нема уцјена ни од једног приватног инвеститора, а разговарати можемо. Посебно смо заинтересовани за Музеј саврмене умјетности Републике Српске, који је републичка институција, али са којом Град одлично сарађује - рекао је Радојичић.

Он је позвао све раднике у култури, али и осталу јавност, да буде апсолутно једниствена да се Музеј не може ни деложирати ни приватизовати и да се боримо заједно.

Сматра да у цијелом овом поступку има посла за истражне органе од самог почетка поступка који траје већ 16 година, па до одлуке Уставног суда БиХ.

- Како су нестајали документи из седамдесетих година, да наводно нема кључних докумената, уговорам да је Град остао без обје аутобуске станице у приватизацији - све је то потребно испитати - рекао је он.

Подсјетио је да је Град добио правоснажну судску пресуду на врховној инстанци Републике Српске, на Вишем привредном суду, који треба бити коначан у редовном суђењу.

- И онда се појављује Уставни суд БиХ као судија над судијом и не само да преусуду враћа него је у овом слуачју пресудио као редовни суд у меритуму - додао је Радојичић.

Према његовим ријечима, овакав Уставни суд БиХ својим дјеловањима може на било којем дијелу Републике Српске, у било којој локалној заједници да направи неограничен број овакавих проблема.

- Системски одговор је коначно доношење Закона о Уставном суду БиХ и није само питање композиције Уставног суда, овдје је централно питање надлежност Уставног суда. Тренутно и у овом предмету одлучивао је у меритуму као редовни суд. Дакле, тренутно функционише као врховни суд БиХ, у пракси функционише као непостојећи врховни суд БиХ јер умјесто надлежности, која му је прописана чланом 6 Устава БиХ, сам себи својим правилима проширио је надлежности апелационо на практично све предмете свих судова у БиХ за сва физичка и правна лица - навео је Радојичић, наглашавајући да је тај суд већ одавно далеко изашао из оквира својих надлежности и нема нигдје у свијету да је један уставни суд преузео ингеренције врховног суда земље, а уставом не постоји врховни суд БиХ.

- То одговара сарајевском политичком кругу, јер када нема ОХР-а, онда неко други треба да ради тај посао и да преобликује БиХ - истакао је он.

За наредну сједницу Скупштине града, биће припремљена комплетна информација за одборнике у вези са цијелим овим случајем.

Извор: banjaluka.rs.ba