latinica  ћирилица
21/02/2020 |  17:53 ⇒ 18:08 | Аутор: Вечерње новости

Награда "Меша Селимовић" припала Владимиру Пишталу

Једна од најугледнијих књижевних награда "Меша Селимовић" припала је за 2019. годину Владимиру Пишталу за књигу есеја "Значење џокера" у издању Агоре.
Владимир Пиштало (фото:З. Јовановић) - Фото: Novosti.rs
Владимир Пиштало (фото:З. Јовановић)Фото: Novosti.rs

Одлуку Великог жирија, у коме је било 60 истакнутих теоретичара, књижевних критичара и историчара, данас је у подне у свечаној сали Вукове задужбине саопштио новинар Драган Богутовић који је са Огњеном Лакићевићем оснивач награде "Меша Селимовић".

Награду за књигу године додјељује дневни лист Вечерње новости.

- Још једном се показало да је начин жирирања за ову награду не само јединствен и по броју учесника највећи у региону, већ и да представља својеврстан и максимално демократски културни ритуал у коме је могућност намјештања резултата сведена на минимум - истакао је Богутовић.

Чланови жирија припадају свим генерацијама и између најмлађег и најстаријег је 56 година разлике, а што је веома важно, заговорници су различитих поетика.

Књижевни зналци долазе из различитих средина и градова из цијеле Србије.

Критичари су укупно предложили 105 књига, међу којима је више него икада било дјела из теорије књижевности, што се види из података да је првих седам, укључујући побједника, припадало есејистици и студијама.

Награду "Меша" Пишталова књига добила је убједљиво са 19 гласова, док су се на другом мјесту са 11 гласова нашле двије књиге - "Занатски дом" Ђорђа Сладоја и "Идентитет српске књижевности" Ненада Николића.

На трећем мјесту са 10 гласова је књига Игора Маројевића "Роман о пијанствима".

На четвртом мјесту са по осам гласова су "Косовске елегије" Крстивоја Илића, "22" Николе Живковића и "О историји, сећањима и самоћи" Александра Јовановића.

На петом мјесту је роман Јовице Аћина "Пилот Трамваја".

Награду "Меша Селимовић" чине скулптура са ликом великог писца, повеља и новчани износ и биће уручена сљедећег мјесеца на посебној свечаности.

Владимир Пиштало живи у Америци, гдје предаје свјетску и америчку историју на Универзитету у Вустеру, Масачусетс.

Као преводилац је добио награду "Милош Ђурић" за превод поезије Чарлса Симића. За роман "Тесла - портрет међу маскама" добио је Нинову награду и Награду Народне библиотеке Србије.

Објављен је у свим бившим југословенским републикама, а у САД је доживио три издања.

Његова дјела преведена су на 16 језика, што га чини једним од најпревођенијих српских писаца.

На вијест да је добио награду "Меша Селимовић" која се додјељује само једном, послао је писмо из Америке у коме се захвалио што је добио признање које носи име тако вољеног писца.