latinica  ћирилица
21/02/2020 |  18:02 ⇒ 20:00 | Аутор: Независне

Лајчак специјални изасланик ЕУ у дијалогу Београда и Приштине?

Министар иностраних и европских послова Мирослав Лајчак близу је званичне потврде за специјалног изасланика Европске уније у дијалогу Београда и Приштине, екслузивно сазнају Независне.

- Мирослав Лајчак близу је потврде за специјалног изасланика - рекао је добро обавијештен извор Независних из Брисела.

Виши сарадници Савјета за политику демократизације у Берлину и Бриселу, Бодо Вебер и Тоби Вогел, раније су у опширној заједничкој анализи за ЕУобзервер тврдили да Мирослав Лајчак не би био добар избор за специјалног изасланика ЕУ за преговоре Београда и Приштине, а у низу разлога које наводе први је - јер долази из земље која не признаје независност Косова.

Мирослав Лајчак је добар познавалац прилика на Балкану будући да је је у прошлости обављао неколико функција на овим просторима.

Био је на дужности високог представника ЕУ у Босни и Херцеговини од 2006. до 2009, а кратко је радио у Европској служби за спољне послове. Такође, од 2001. до 2005. године је био амбасадор Словачке у Јогославији, да би потом обављао функцију супервизора ЕУ за референдум о независности Црне Горе 2006.

У два мандата био је министар спољних послова Словачке и једном потпредсједник владе. Био је кандидат за функцију генералног секретара УН 2016. године, када се кандидовао и Вук Јеремић, али је тада на ту функцију изабран Португалац Антонио Гутереш.