latinica  ћирилица
21/02/2020 |  18:25 ⇒ 20:19 | Аутор: СРНА

Примљен Додиков захтјев за сазивање сједнице НСРС

Кабинет предсједника НСРС Недељка Чубриловића данас је примио захтјев српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика за сазивање сједнице Народне скупштине о активностима Фронтекса и посјети БиХ предсједника Црне Горе Мила Ђукановића.
Народна скупштина Републике Српске - Фото: Wikipedia
Народна скупштина Републике СрпскеФото: Wikipedia

На сједници би народни посланици требали да се изјасне о Изјави српског члана Предсједништва БиХ о проглашењу Одлуке о прихватању Споразума о статусу између БиХ и ЕУ о активностима које спроводи Агенција за европску граничну и обалску стражу на територији БиX, без консензуса усвојене на сједници Предсједништва БиХ 19. фебруара, веома штетном по виталне интересе Републике Српске, саопштено је из Народне скупштине Републике Српске.

У допису је Додик затражио да се народни посланици на сједници изјасне и о Изјави српског члана Предсједништва БиХ о проглашењу Закључка о утврђивању званичне посјете предсједника Црне Горе Мила Ђукановића БиХ 2. и 3. марта, без консензуса усвојеног на сједници Предсједништва у сриједу, 19. фебруара, веома штетном по виталне интересе Републике Српске.

Српски члан Предсједништва БиХ позвао је народне посланике да у року од 10 дана одрже сједницу и двотрећинском већином подрже ове двије изјаве.

По Уставу БиХ Народна скупштина Републике Српске разматра Изјаву српског члана Предсједништва БиХ. Уколико у року од 10 дана од дана просљеђивања Изјаве НСРС двотрећинском већином потврди Изјаву, оспорена Одлука и Закључак не ступају на снагу.

Додик је у сриједу рекао да је због одлука друга два члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића и Шефика Џаферовића о доласку црногорског предсједника Мила Ђукановића у БиХ и аранжмана са Фронтексом одлучио да покрене институт заштите виталног националног интереса.

Он је рекао да споразум са Фронтексом у погледу рјешавања мигрантске кризе подразумијева да се безбједносне снаге ЕУ распореде на границе Уније, а то значи само према Хрватској, што, како је навео, усложњава питање концентрације миграната и штетно је по БиХ.

Када је ријеч о одлуци о доласку Ђукановића, Додик је рекао да је сматрао да његов долазак треба да буде одгођен, имајући у виду проблеме и позицију Српске православне цркве у Црној Гори, а самим тим и српског народа, који је у БиХ конститутиван.