latinica  ћирилица
21/02/2020 |  20:07 ⇒ 20:14 | Аутор: РТРС

Митровић и Михајловићева договорили формирање Оперативне групе

Министар транспорта и комуникација у Савјету министара Војин Митровић и ресорна министарка у Влади Србије Зорана Михајловић договорили су формирање Оперативне групе за реализацију заједничких пројеката. Разговарано је о изградњи ауто-пута Београд-Сарајево, жељезничком повезивању, реконструкцији мостова на Дрини и стављању у функцију моста Братунац-Љубовија.

Инфраструктура повезује људе, а нама је важно да повежемо народ с једне и друге стране Дрине, да би живио боље и имао бољу комуникацију, истакли су министри након састанка у Београду.

- Оно што је тренутно веома значајно и о чему смо разговарали јесте изградња ауто-пута Београд-Сарајево. Једно од кључних питања је и финансирања моста на ријеци Сави који спаја Србију и Републику Српску, а тиме и БиХ. Хвала господину Вучићу који је прихватио финансирање моста на ријеци Дрини, који у принципу спаја два народа, двије државе, Србију и Српску - рекао је Митровић.

Изградња ауто-пута од Београда до Сарајева, кроз Србију, тече према плану, рекла је Михајловићева наводећи да је договорено формирање оперативне групе која ће пратити динамику радова.

- Причали смо о аутопуту између Београда и Сарајева, не само о пројекту између Сремске Раче и Кузмина који смо започели, који градимо и који иде динамиком која је договорена. Информисала сам министра да се за други дио прстена између Пожеге и Котромана, завршава пројектно техничка докуменатација ове године након чега крећу радови - истакла је Михајловићева.

Она је нагласила да је ријечи било и о мосту Љубовија-Братунац.

- Захвалност и министру транспорта и /српском члану Предсједништва БиХ/ Милораду Додику за потписивање, односно доношењу одређених одлука. Можемо рећи да је извођач за гранични прелаз изабран и да ћемо, надамо се ми до краја ове године и евентуално почетком наредне моћи да прелазимо мост са свим што је неопходно за везу између Љубовије и Братунца - рекла је Михајловићева.

Влада Србије обезбиједила је буџет за заједничку реконструкцију шест мостова на Дрини, а министар Митровић захвалио предсједнику и Влади Србије на помоћи од око 30 милиона евра Републици Српској, од које ће имати користи и сви у БиХ.