latinica  ћирилица
21/02/2020 |  21:24 | Аутор: sputniknews.com

Фигаро: Ђукановић може лако да падне

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић доношењем непријатељског "закона о слободи вјероисповијести" отишао је предалеко и лако се може десити да ускоро падне са власти, истиче у анализи замјеник главног уредника најутицајнијег француског магазина “Фигаро“ Жан-Кристоф Буисон.
Мило Ђукановић (Фото: АФП/Саво Прелевић) -
Мило Ђукановић (Фото: АФП/Саво Прелевић)

У ауторском тексту под називом “Црна Гора је изгубила вјеру у свог предсједника“, Буисон напомиње да је Ђукановић на власти скоро пуне три деценије, али да је сада суочен са највећим искушењем.

Француски новинар наглашава да је велико питање хоће ли Ђукановић сљедеће године прославити 30 година власти.

- Упркос подршци америчких савезника, упркос релативно здравој економији земље чије туристичке љепоте привлаче туристе током цијеле године, упркос перспективи уласка у ЕУ (послије НАТО), што грађани (наивно?) доживљавају као свети грал, то се питање ипак поставља. Грешка у једној напетој ситуацији до које је довео предсједник лично извела је на улице чак 200.000 грађана (од укупно 600.000 становника) који демонстрирају већ мјесец и по дана. Црногорски предсједник је сада, чини се, отишао предалеко - наводи Буисон.

Према његовим ријечима, 26. децембра прошле године посланици Ђукановићеве странке изгласали су закон који им омогућује национализацију имовине СПЦ ако она не може да приложи папире о власништву.

- Многе цркве изграђене су у 6. или 7. вијеку, док су неке настале у вријеме отоманске окупације, касније и фашистичке окупације и у доба комунизма. Да не помињемо да су често биле пљачкане или уништаване. Одлучан народ мирно се окупља око митрополита Амфилохија прије свега да искаже припадност српској цркви, која је установљена још у 13. вијеку. Они такође изражавају и да им је дозлогрдио човјек који је далеко од тога да је поштен и узоран - истиче Буисон.