latinica  ћирилица
21/02/2020 |  21:37 | Аутор: СРНА

Чавић: Страни естаблишмент директно утиче на судије Уставног суда БиХ

Предсједник НДП-а Драган Чавић оцијенио је да страни естаблишмент директно утиче на судије Уставног суда и тако врши модулацију уставноправног поретка у БиХ, па су ранији брутални интервенционизам који је директно кршио људска права препаковали у дјеловање Уставног суда под квалификацијом владавина права.
Драган Чавић - Фото: РТРС
Драган ЧавићФото: РТРС

Чавић сматра да одлука Уставног суда о Закону о пољопривредном земљишту иде у правцу да се прошири на све остале облике својине Републике Српске јер је немогуће издвојити пољопривредно земљиште из општих својинских права.

Он је указао да се сутра може поставити питање грађевинског земљишта у власништву државе, односно да се сва имовинска питања за неколико година могу наћи у потпуном пакету и да одједном кроз три године сви буду као подстанари на властитој имовини.

- Ово је директан ударац на имовинска права и ова одлука је у контрадикцији са ранијим одлукама Уставног суда по другим имовинским правима - рекао је Чавић за АТВ.

Он је навео да је ријеч о систематичном дерогирању кључних атрибута Републике Српске, додајући да то и не чуди с обзиром на то да у Уставном суду БиХ сједе и двоје бивших високих функционера СДА и да покретање свих тих апелација пред Уставним судом БиХ у правилу долазе из СДА.

- Овакве одлуке значе прекрајање Анекса четири Дејтонског мировног споразума, односно прављење уставноправних рјешења у БиХ која су ван оквира Анекса четири и Устава БиХ - додао је Чавић.

Говорећи о припремљеном закону о Уставном суду којим би требао бити онемогућен рад страних судија, Чавић је оцијенио да су шансе да тај закон буде усвојен никакве.

- Није реално очекивати да у 60 дана без вањског притиска Бошњаци пристану на доношење закона о Уставном суду. Ако се притисак деси онда је реално очекивати и мислим да би требало да буде тог притиска јер је ова ситуација неодржива, с обзиром да су политичке партије из Републике Српске дотјеране уза зид и немају избора - рекао је Чавић.