latinica  ћирилица
22/02/2020 |  08:00 ⇒ 08:36 | Аутор: РТС

Палмер: Додик је пријетња коју треба схватити озбиљно

Замјеник помоћника државног секретара САД за Европу и Евроазију изјавио је да српски члан Председништва БиХ Милорад Додик представља пријетњу коју треба схватити веома озбиљно.
Метју Палмер (фото:Screenshot/O2) -
Метју Палмер (фото:Screenshot/O2)

 Палмер је рекао да САД разумију забринутост коју Српска православна црква изражава због Закона о слободи вјероисповести у Црној Гори, али је додао да многе европске државе имају сличне законе.

Метју Палмер је у интервјуу за Глас Америке коментарисао актуелну ситуацију у Црној Гори, али и у Босни и Херцеговини. Наводи да пријетња блокадом институција у БиХ мора озбиљно да се схвати.

- Мислим да постоје пријетње које врло озбиљно схватамо. Свакако, то је пријетња блокадом институција на државном нивоу, пријетња спрјечавањем функционалности бх. институција и онемогућавање овим институцијама да послуже својој сврси и испуне обећање грађанима БиХ да ће њихова влада служити њиховим интересима - рекао је Палмер.

Додао је да се Додик и раније понашао на начин који је недослиједан и неспојив с Дејтонским споразумом и да је због тога био предмет америчких санкција.

- Свако ко се придружи антидејтонским ставовима ризикује да се буде такав одговор Сједињених Држава - рекао је Палмер.

Амерички званичник је упозорио и да БиХа не може себи да приушти да посрће из једног кризног тренутка у други.

- Чини се да лидери намјеравају да земљу гурају из једне у другу кризу. Мислим да смо то видјели са ставом господина Додика у односу на Високо судско и тужилачко вијеће и Уставни суд, стварајући кризу тамо гдје не треба да је буде - додао је Палмер.

Он истиче да сви морају бити јасни и да међународна заједница колективно мора јасно да стави до знања да је то неприхватљиво и да неће бити допуштено да то опстане.

- Тако да сви у Бањалуци, у Републици Српској, који се сврстају уз став који је заузео господин Додик, морају разумјети ризике које то носи и штету коју наносе будућој европској перспективи Босне и Херцеговине - рекао је Палмер.

"Многе државе имају сличне законе о слободи вјероисповијести"

Палмер је рекао да САД разумију забринутост коју Српска православна црква изражава због Закона о слободи вјероисповести у Црној Гори, али је додао да многе европске државе имају сличне законе.

- Како разумијемо, закон сам по себи је у складу с црногорским обавезама као кандидата за чланство у ЕУ, многе европске државе имају сличне законе. Размијемо забринутост СПЦ и важно је да о томе разговарају влада и црква и да се смире тензије које је изазвао и да се елиминише ризик од насиља на улицама - поручио је Палмер у интервјуу за Глас Америке.

Палмер наводи да се Сједињене Државе залажу за компромис и мирно рјешење спора око Закона о слободи вјероисповијести подсјећа да су упознати са мишљењем Венецијанске комисије о њему.

САД, како додаје, очекују да ће започети разговор између Владе Црне Горе и СПЦ бити отворен и транспарентан, вођен у доброј вери, а са циљем да се дође до разумијевања о томе како се он може примијенити, а да заштити интересе црногорске владе, грађана, али и легитимне интересе СПЦ.

О "руским изворима"

Палмер је изразио забринутост због дезинформација око Закона и спора између владе и СПЦ.

- Јако смо забринути када чујемо шта долази из руских извора који често користе српске посреднике - рекао је Палмер и додао да су дезинформације провокација за коју је одговорна прије свега Москва.

Палмер је упозорио да Русија тај Закон види као рањиву тачку коју може да искористи, као прилику да направи раздор између Србије и Црне Горе и да повиси тензије.

Амерички званичник није коментарисао односе Србије и Косова.

Закон о слободи вјероисповијести усвојен је крајем 2019. године иако су против њега СПЦ и велики број грађана Црне Горе. То незадовољство изазвало је бројне протесте и молитвене литије, које се организују у бројним црногорским градовима, али и ван Црне Горе.