latinica  ћирилица
22/02/2020 |  08:05 ⇒ 09:02 | Аутор: РТС

Ђукановић: И ми имамо право на своју аутокефалну цркву

Закон о слободи вјероисповијести ни са чим не угрожава светиње било које цркве, или вјерске заједнице, и њих ће и даље користити вјерници, поручио је предсједник Црне Горе Мило Ђукановић у интервјуу сарајевској ТВ Фаце. Ђукановић је оцијенио и да Црна Гора, као и све остале државе, има право на своју аутокефалну православну цркву.
Мило Ђукановић (фото:Tanjug / AP) -
Мило Ђукановић (фото:Tanjug / AP)

Мило Ђукановић је нагласио да је Закон о слободи вјероисповијести "добар правни акт којим се Црна Гора додатно хармонизује са европским системом вредности".

Ни по чему, како наводи, не угрожава ни слободу вјероисповијести, нити светиње цркве, или било које друге вјерске заједнице, па ни СПЦ, преноси Радио-телевизија Црне Горе.

Ђукановић је навео да манипулација, у вези са законом, још траје.

- Људи кроз новоустановљене протестне литије протестују против државне политике Црне Горе и ријеч је о једном питању које није црквено, по мени није више ни питање односа државе и цркве. Ја бих рекао, строго политичко питање, и на тој политичкој платформи данас су упрегнути интереси разних структура које дјелују против државе Црне Горе, и против њеног грађанског концепта - рекао је Ђукановић.

"Великосрпски национализам није од јуче"

Ђукановић је додао да "великосрпски национализам није од јуче" и да не угрожава Црну Гору од времена актуелног предсједника и политичке гарнитуре у Београду, него је, како наводи, то једна појава која траје вијековима.

Великосрпски идеолози, наводи Ђукановић, схватајући да је "Косово изгубљено вишедеценијском погрешном политиком Београда, покушавају да пронађу супститут за пројекат Велике Србије".

- Република Српска је нешто што им прво пада на памет, али по мојој оцјени, то не задовољава њихове апетите. Република Српска са Црном Гором би могла бити одговарајућа компензација за идеологе и реализаторе политике Велике Србије у нашем региону - рекао је предсједник.

Каже да је Вучић изразио свој вриједносни став о протестима у Црној Гори, чији је, сматра Ђукановић, један од циљева промјена власти у Црној Гори.

"Број људи у литијама није прешао 70.000"

Говорећи о броју оних који учествују на литијама, Ђукановић је напоменуо да њихов број никада није прешао 70.000. Он наводи да има респект према њиховим ставовима.

- Морамо подсјетити да је 530.000 људи у бирачком списку Црне Горе, под претпоставком да је ових свих 70.000 пунољетно, а видјећете када погледате мало, колико је ту дјеце, нажалост изманипулисане дјеце, морамо се заиста запитати, па добро имају ли право ових 460.000 на свој став, далеко сам од помисли да сви подржавају власт, али биће ипак да се не слажу са таквим изражавањем става о држави, о њеном карактеру и о односу државе и вјерских заједница у њој - навео је Ђукановић.

"Ићи ћу у Сребреницу ако будем позван"

Ђукановић је, коментаришући ситуацију у БиХ, упозорио да "нас свако пристајање на цијепање те државе незадрживо враћа у рат".

Упитан да ли ће ићи на комеморацију у Сребреници ако буде позван, одговорио је потврдно.

- Наравно. Став Црне Горе и мој је ту јасан. Ако треба и присуством показати пијетет према жртвама тог геноцида, па какав је проблем. Напротив - поручио је Ђукановић.