latinica  ћирилица
22/02/2020 |  09:56 | Аутор: СРНА

За викенд манифестација "Прњавор у колу"

Српско просвјетно и културно друштво "Просвјета" из Прњавора овог викенда организује манифестацију "Прњавор у колу", чији је циљ очување народног кола као културне баштине српског народа.
Фолклор - Фото: илустрација
ФолклорФото: илустрација

Манифестација ће бити одржана у великој сали Дома културе данас од 16.00 до 18.00 часова, а сутра од 15.00 до 17.00 часова.

У оквиру ове манифестације оба дана од 17 .00 до 20.30 часова у просторијама "Мала Европа" биће уприличена и радионица традиционалног веза.

Предсједник "Просвјете" Борка Павловић рекла је да ће се радити традиционални вез - покрстица, змијањски вез, вез који се ради на ношњи.

- Ову радионицу ће предводити жене које за нас раде ношње - појаснила је Павловићева.

Она је напоменула да им је обавеза, према статуту, да чувају културну баштину, па се родила идеја да позову људе да науче да играју најраспрострањенија кола.

- Они који дођу могу да кажу коју игру желе да науче и то ћемо им омогућити. Суграђанима није потребна ношња него само добро расположење и воља да науче играти - истакла је Срни Павловићева.

Код учења нових или исправљања већ можда погрешно научених корака Прњаворчанима ће на располагању бити умјетнички руководиоци свих "Просвјетиних" секција.

Манифестација "Прњавор у колу" биће одржана под покровитељством Министарства просвјете и културе Републике Српске.