latinica  ћирилица
22/02/2020 |  10:07 | Аутор: СРНА

Петричевић: Привреда остварила позитивне резултате у 2019. години

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић оцијенио је да је привреда у Српској прошле године углавном остварила позитивне резултате, иако су глобални трендови били неповољни.
Вјекослав Петричевић   (Фото:Siniša Pašalić/RAS Srbija) -
Вјекослав Петричевић (Фото:Siniša Pašalić/RAS Srbija)

- Покривеност увоза извозом била је рекордних 76 одсто, забиљежен је значајан раст плата, а веће плате у привреди од просјечних у јавној управи остају наш циљ - рекао је Петричевић за Глас Српске.

Он сматра да је недостатак радне снаге у Српској тренутно највећи изазов привреде Српске, због чега је важно да се ради на реформи школства.

Петричевић је напоменуо да су прошле године имали пад индустријске производње, али је донекле надокнађен растом у другим привредним гранама.

- Наша индустријска производња везана је за извоз и глобално тржиште. Ипак, прошле године је остварен економски раст и очекујем наставак тог тренда - рекао је Петричевић.

О посљедицама вируса корона на привреду Српске, Петричевић је рекао да нису велике, али да постоје.

Петричевић је напоменуо како у Министарству раде на доношењу закона о споразумном вансудском финансијском реструктурисању да би се помогло предузетнику који се нађе у финансијски тешкоћама.

- Фокусираћемо се и на развој домаћег привредног потенцијала. Очекујемо да ће Закон о подстицајима значајно допринијети расту плата у привреди, што ће са подстицајима за технолошки развој донекле ублажити ефекте повећања одласка радника - навео је Петричевић.