latinica  ћирилица
22/02/2020 |  10:22 ⇒ 12:35 | Аутор: РТРС

Брчко: Потребна што хитнија примјена новог Закона о раду

Запошљавање по основу уговора о дјелу у јавним институцијама и предузећима у Брчком је незаконито, наводе из Канцеларије за ревизију.

 Упозоравају да је потребна што хитнија примјена новог Закона о раду, према којем ће ова категорија запослених бити равноправна са онима који су у сталном радном односу.

Прво су запољшавани по Уговору о дјелу, годину касније, на основу такозваних привремених и повремених послова, и 2018- те, према Уговору о посебним пословима. Заметањем трага на тај начин, запошљавано је годишње преко 200 радника, наводи главни ревизор.

- За све три године одприлике на годишњем нивоу за те намјене из буџета Брчко дистрикта исплаћено је 2,5 до три милиона марака,а за три године 7, 4 милиона марака - рекао је Некир Суљевић главни ревизор.

Тако запослени су дискриминисани у односу на стално засполене. То је проблем на којег су упозоравали и неки посланици из скупштинске већине, јер је, у суштини, кажу, ријеч о класичном запошљавању "на црно"

- Оно што није добро је да лица која су ангажована по Уговору о повременим и привременим пословима, практично нису ни здравствено осигурани - навео је Синиша Голић посланик у Скупштини Дистрикта.

Дискриминација је и то што су у приватном сектору тако запослени радници, одмах добијали отказ и казну, и власници предузећа су, истичу, кажњавани.

- Оно што мени посебно смета су дупли аршини између јавне управе и приватног сектзора, јер знамо да инспектори када изађу на терен и нађу такве раднике одмах пишу пријаве, налажу да се упосленици пријаве - додао је Жељко Антић посланик у Скупштини и власник предузећа.

Опозиција је годинама упозоравала да се овај ланац безакоња укине, јер тврде да је то један од генератора корупције и непотизма у јавним институцијама и предузећима.

- То је постало начин како задовољити политичке интересе, како смјестити родбину, пријатеље, познанике и свих оних у власти, и то је потпуно недопустиво - рекао је Есад Атић посланик у Скупштини Дистрикта.

Из Канцеларије за ревизију позивају на што хитнију примјену новог Закона о раду, којим је предвиђено изједначавање у правима засполених по свим основама. Очекују да ће на тај начин у нареном периоду бити мање оних који се у јавним институцијама заспошљавају на привременим и повременим псоловима.