latinica  ћирилица
22/02/2020 |  11:47 ⇒ 12:00 | Аутор: СРНА

Мање од десет Срба на гробљу у Приштини

Неколико Срба, расељених из Приштине, јутрос је изашло на православно гробље у том граду да упале свијеће и одају пошту покојницима.
Приштина - задушнице - Фото: СРНА
Приштина - задушницеФото: СРНА

Парох из Приштине Саша Митровић рекао је Срни да у посљедњих пет-шест година, од како служи у цркви Светог Николе у Приштини, никада није било мање Срба о задушницама на гробљу у Приштини.

Он је апеловао да вјерници, Срби, не заборављају своје претке и да не дозволе да највеће праввославно гробље на Космету прекрију коров и заборав.

Митровић је истакао да је гријех оставити претке, те апеловао да се сви Срби, не само расељени и прогнани из Приштине, врате вјери и да бар о задушницама изађу на гробље, обиђу и очисте гробна мјеста и не дозволе да зарастају, јер ће се њиховим закоровљавањем полако затријети трагови српства у Приштини.

- Молим све наше људе да не дозволе да нам гробље прогутају коров и заборав - рекао је отац Митровић.

Јасмина Стаменковић, која је расељена из Приштине, каже да је јутрос било језиво на гробљу у Приштини.

- На три-четири гробишта изашли су моји суграђани што је за сваку осуду и морам да каже да се ми Срби из Приштине треба да стидимо својих предака јер је неприхватљиво да данас о зимским задушницама на гробљу буде мање од десеторо Срба - рекла је Стаменковићева.

Организованог доласка расељених Срба није било јер је већина, како је рекао Илија Трајковић, у страху од могућег хапшења од нових косовских власти одлучила да упали свијеће за душу покојника у мјестима у којима живе.

- Добио сам информацију да су на свим прелазима између Косова и централне Србије распоређене велике снаге Косовске полиције и да на по неколико пунктова контролишу све оне који на Косово уђу са српским таблицама - испричао је Трајковић.

Он је додао да је то чуо од расељених из Приштине и да је то основни разлог због чега данас нису дошли на гробље.

У Приштини живи двадесетак Срба од око 45.000 колико их је било до уласка КФОР-а на Космет у јуну 1999. године.

Срби су јутрос органозовано изашли на гробље у јужном дијелу Косовске Митровице на коме су, како је Срни рекао прота Милија Арсовић, забиљежена нова урушавања и скрнављења надгробних споменика.