latinica  ћирилица
22/02/2020 |  11:49 ⇒ 11:50 | Аутор: ТАНЈУГ

Почасни конзул Хрватске у Барселони под истрагом - прао новац за криминалну групу?

Почасни конзул Хрватске у Барселони под истрагом је каталонске полиције због могућег прања новца за локалну групу криминалаца.
Еври (Фото: pixelio.de) - Фото: илустрација
Еври (Фото: pixelio.de)Фото: илустрација

Конзул Жули Барсена Сан Хосе осумњичен је да примао новац од продаје дроге, а затим га улагао у некретнине и скупе аутомобиле, чиме је за криминалну групу прикривао траг незаконито стеченог новца.

Под истрагом су и почасни конзули Албаније и Малија, Хозе Марија Калмет Иглесиас и Хозе Луис Лопез Фернандез, који су осумњичени су за иста кривична дела, пише Јутарњи лист.

Каталонска аутономна полиција објавила је 18. септембра прошле године да је ухапсила "четири члана познатог породичног клана из Каталоније због прања новца и трговине дрогом".

Даља истрага открила је да је полиција имала пословну везу с конзулима.

- Постоје три почасна конзула у Барселони под истрагом - навела је каталонска полиција у саопштењу које је послато медијима.

Полицијски извор рекао је да је хрватски конзул Жули Барсена Сан Хосе под истрагом, док је дипломат рекао да ће Хрватска тражити његово повлачење због "штете угледу Хрватске".

Барсена Сан Хосе је предузетник и на положају почасног хрватског конзула од маја 2002. године, још од времена предсједника Стјепана Месића и премијера Ивице Рачана.

Каталонска полиција каже да је отворила истрагу 2017. године након што је ухапсила мушкарца повезаног са породичним кланом који је основао продају луксузних аутомобила у Барселони.

Ријеч је о ромском клану Јодорович, поријеклом из Румуније и Мађарске, који је живио тамо око 80 година, преносе листови Ел Периодико де Каталуња и Ел Паис, додајући да је клан добро познат полицији због других кривичних дјела везаних за дрогу и оружје.