latinica  ћирилица
22/02/2020 |  12:03 ⇒ 12:04 | Аутор: СРНА

Кецмановић: Jак идентитет када је повријеђен избија вулканском снагом

Академик Ненад Кецмановић сматра да је невоља са идентитетима велика мука у Црној Гори, БиХ и у Хрватској, што се не рјешава политичким инжењерингом "промјене свијести народа", како препоручују страни инструктори.
Ненад Кецмановић (фото: politika.rs) -
Ненад Кецмановић (фото: politika.rs)

Кецмановић је у ауторском тексту у Политици констатовао да су идентитети снажнији што су старији, а да су тешко видљиви јер су дубоко сакривени испод нових, површних и наметнутих, који, када буду повријеђени, избију на површину вулканском снагом.

- И онда ту не помажу ни протекторат, ни високи представник, ни одлука Уставног суда, као што не вриједе ни закони о вјерским заједницама, већине у скупштини, домаћи специјалци и Хоџисови војници - рекао је Кецмановић.

Он је истакао да су Србе у БиХ од Србије оградили границом на Дрини, а да је проблем како их натјерати да више воле Сарајево него Београд, што није успјело ни комунистичкој власти.

Он је оцијенио да би Србија била оптужена за мијешање у унутрашње ствари и нарушавање суверенитета и територијалног интегритета како год да поступи Србија у вези догађања у региону, па чак и да "пошаље полицију у Црну Гору да растјера литије, као и војску у БиХ да докрајчи Републику Српску".

Кецмановић је подсјетио да је Србија цијепањем по авнојевским границама остала без више од милион Срба у једној држави, да и поред тога има данас највећу "меку моћ" у региону, што се види кроз то у којој мјери брине о дејтонској Републици Српској и о националним, вјерским, језичким и другим културним и људским правима Срба у региону, те подсјећа на Јасеновац, херцеговачке јаме и "Олују".

- Србија данас има највећу меку моћ у региону. Некима то смета, али је све по европским стандардима - закључио је Кецмановић.