latinica  ћирилица
22/02/2020 |  12:30 ⇒ 16:26 | Аутор: СРНА

Вулин: Ђукановић без доказа злочин у Сребреници назива "геноцидом"

Министар одбране Србије Александар Вулин оцијенио је да предсједнику Црне Горе Милу Ђукановићу, као оснивачу "нове вјере и цркве", није потребан доказ да би за разбијање СФРЈ окривио Србе и да злочин у Сребреници назове "геноцидом".
Александар Вулин - Фото: РТРС
Александар ВулинФото: РТРС

Реагујући на изјаву Ђукановића да је став Црне Горе о питању Сребренице јасан и да ће, ако треба и присуством комеморацији у Сребреници показати пијетет према жртвама тог, како је навео геноцида, Вулин је рекао како црногорски предсједник тако назива злочин у Сребреници, а да 3.000 убијених Срба у Подрињу није вриједно ни помена.

Вулин је навео како Ђукановић не окривљује словеначке сепаратисте за напад на ЈНА, не осуђује убијање Срба у градовима од Туђманових усташа, прегласавање Срба у БиХ и спровођење Исламске декларације, а не осуђује ни злочине ОВК и НАТО агресију.

Он је навео да Ђукановић "оснива цркву и као сваки оснивач вјере који је доживио просвјетљење има потребу да сљедбеницима објасни како је настао свијет".

- Вулин је нагласио да "вјерници Милове цркве нестрпљиво очекују да Ђукановић тачно објасни за које своје ријечи и дјела у вријеме док је владао Србима као Србин се дубоко и искрено каје и које је `несреће` изазвао српском политиком коју је спроводио све до 1999. године - саопштило је Министарство одбране Србије.

- Савле је након просветљења постао Павле и престао је да прогања хришћане, Мило је након просветљења почео да прогони православне хришћане и остао је Мило - закључио је Вулин.