latinica  ћирилица
22/02/2020 |  13:11 | Аутор: СРНА

Раковић: Парламент Српске да забрани посјету Ђукановића БиХ и улазак у Српску

Историчар Александар Раковић изјавио је да би Народна скупштина Републике Српске требало да забрани предсједнику Црне Горе Милу Ђукановићу службену посјету БиХ и размотри да му забрани улазак у Српску и тако онемогући да у Сребреници изведе перформанс који би био увреда и за српске и за бошњачке жртве.
Александар Раковић (Фото: Медија центар Београд) -
Александар Раковић (Фото: Медија центар Београд)

Раковић је оцијенио да је Ђукановићева изјава директан и намјерно смишљен одговор српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику, који се недавно успротивио његовој званичној посјети БиХ.

Он је нагласио да Ђукановића, који је изјавио да је његов став у вези са Сребреницом јасан и да ће ако треба својим присуством показати "пијетет према жртвама тог геноцида", не интересују жртве и страдања већ само сопствени интерес.

Раковић је истакао да би посјета Ђукановића Сребреници била само казна и Републици Српској и Црној Гори, али и свим Србима за оно што црногорски предсједник сматра да би његови спонзори на Западу жељели да казне српски народ.

- Њега интересује само да добије јефтине политичке поене. Да на тај начин привеже себе још једном за екстремне кругове у НАТО пакту и Западној Европи и да још једном упери прстом у Србе - навео је Раковић.

У сваком смислу, каже Раковић, треба спријечити да Ђукановић у Сребреници обиљежи неки свој бизарни перформанс који нема никаве везе са осјећањима.

Према његовим ријечима, требало би превентивно дјеловати и одмах му забранити долазак у Републику Српску на неодређено вријеме тако да уопште не треба да размишља како ће даље провоцирати Србе.

Он је истакао да одлуку о забрани доласка Ђукановићу треба да донесе или Народна скупштина Српске у пакету са одлуком о заштити виталног националног интереса у Републици Српској или да је донесе Влада Српске када буде имала сазнања о намјери Ђукановића.

Раковић је указао да, ако би Ђукановић у догледно вријеме слетио у Сарајево и кренуо у Сребреници, полиција Републике Српске требало да га заустави и замоли да се врати, а да, "ако он не буде желио да се врати, буде враћен силом, јер долази да провоцира, а не због емпатије".