latinica  ћирилица
22/02/2020 |  13:12 ⇒ 13:17 | Аутор: РТРС

Игуман Сава Јањић: Литије легитиман начин изражавања неслагања са поступцима Владе ЦГ

Будући да наша Црква није била упозната са садржином закона прије него што је противно правним и уставним одредбама донесен, Српска Православна Црква инсистира на укидању и промјени закона, док влада у Подгорици пристаје само на разговор о његовој примени. Док се безакони закон не промени литије ће се наставити - поручио је на Твитеру игуман манастира Високи Дечани, отац Сава Јањић, који ће у недељу 23. фебруара, предводити молитвени ход улицама главног града Црне Горе.
Игуман Сава Јањић (Фото: Спутњик) -
Игуман Сава Јањић (Фото: Спутњик)

Игуман Сава је истакао да су правни тим Митрополије Црногорско-приморске и Епархијског савјета у Црној Гори са конкретним приговорима садржају закона упознали не само представнике Владе већ и међународне представнике.

 - У садашњој форми закон о вероисповијести дискриминаторан је и отвара пут ка могућој експропријацији светиња Српске Православне Цркве. Истовремено, грубим мијешањем државе у питања вероисповијести и фаворизовањем једне од никога признате "цркве“"као националне цркве Црне Горе, подгорички режим одступа од модела секуларне државе грађана и дијели их на подобне и неподобне покушавајући да канонској православној Цркви са вековним континуитетом одузме власништво над светињама - поручио је игуман Сава Јањић, истичући да је понашање режима у Црној Гори сасвим у супротности са праксом у европским демократијама и да неодољиво подсјећа на понашање некадашњих комунистичких власти. 

Игуман Високих Дечана поручио је да мирне и достојанствене литије представљају демократски израз воље великог дијела грађана Црне Горе.

- Оне су легитиман начин изражавања неслагања са поступцима владе која је закон о вероисповијести донијела "преко кољена" и у супротности са законским процедурама. Антагонизовањем ситуације неодмјереним изјавама, посебно у ситуацији када предсједник Ђукановић добар дио грађана назива "покретом лудака" и зазива преузимање манастира од стране државе, власт у Црној Гори додатно делегитимизује себе и постојеће институције - поручио је игуман Сава Јањић који ће у недјељу, 23. фебруара у 8:00 часова служити Свету литургију у Храму Христовог Васкрсења у Подгорици, да би касније истог дана послије молебна који се служи у 18 часова, предводио Литију која у 19:00 часова креће од Саборног храма Христовог Васкрсења.

Извор: sabornik.net