X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
22/02/2020 |  17:59 ⇒ 17:59 | Извор: ТАНЈУГ

Дачић: Евидентно је да постоји велики притисак на Јамајку

Евидентно је да постоји велики притисак на Јамајку због Косова и Метохије, изјавио је данас министар спољних послова Србије Ивица Дачић и подсјетио да је министарка спољних послова те земље Камина Џонсон Смит рекла да Јамајка није признала самопроглашену независност те српске покрајине.
Ивица Дачић (фото:Tanjug/AP) -
Ивица Дачић (фото:Tanjug/AP)

Њени помоћници су нам такође јавили да нису признали, њихов шеф мисије у УН такође, али је евидентно да постоји велики притисак на Јамајку, јер не би то Тачи безвезе написао да нема притиска америчког конгресмена Елиота Енгела - рекао је Дачић на конференцији за медије у Министарству спољних послова, одговарајући на питања новинара.

Навео је да је Србија контактирала Јамајку, али да још није добила писмено изјашњење.

- И даље ту ситуацију држимо отвореном. Али, ја сам и зато рекао, после овог случаја, ко ће сад имати морално право да сада нама каже да не можемо и не смемо више да лобирамо за повлачење признања Косова, а нарочито када неко то увезује с питањем укидања такси Приштине на српску робу - рекао је Дачић.

Навео је да САД траже да Албанци укину таксе, а Србија да престане са кампањом повлачења признања, и примијетио да нико не помиње кампању коју Приштина води за признање независности Косова.

- Предсједник Србије Александар Вучић је јасно рекао ''ми можемо да имамо мораторијум, да не радимо ни једни ни други'', али они то неће. Видјели сте да је Албанија рекла да ће потписати споразум с Косовом да заједно финансирају лобирање за признање Косова, а истовремено се од нас тражи да сами себи вежемо руке. Ја мислим да ипак нисмо толико глупи - закључио је Дачић.