latinica  ћирилица
22/02/2020 |  19:07 ⇒ 21:57 | Аутор: РТРС

Бројна реаговања на изјаву Палмера; Из Српске порука: То је пријетња Србима

Замјеник помоћника државног секретара САД за Европу и Евроазију изјавио је за Глас Америке да српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик представља пријетњу коју треба схватити веома озбиљно.

Српски члан Предсједништва БиХ каже да је Палмерова изјава одраз континуитета америчке политике у БиХ, која пријетњама Србима и отвореном подршком Бошњацима мисли да може да ријеши проблем у БиХ. Правници поручују, Палмер не пријети Додику него Србима и Републици Српској!

Додик подсјећа, од Дејтона до данас кажњено је, смијењено, утамничено и дисциплиновано више стотина Срба. Проблем није нестао, каже српски члан БХ Предсједништва, нити су, додаје нестали Срби ни Република Српска, како су неки прижељкивали. Оцјењујући да је БиХ заробљена максималистичким и деструктивним захтјевима бошњачких политичара, које некритички подржавају и међународни представници, поручује да ће се Српска за своја Уставом загарантована права, без обзира шта о томе говоре поједини међународни званичници, борити свим правним и политичким средствима...

- Умјесто да су енергију и вољу утрошили за тражење рјешења за све, а не само за Бошњаке, службеници америчке администрације 25 година пријетили су Србима и застрашивали их, без обзира којој су политичкој гарнитури припадали. Срби у Републици Српској навикли су на батине и њих то више не боли, добро би било да то схвате сви и промијене приступ проблему. Ми не тражимо ништа што нам не припада по Дејтонском споразуму и не желимо ништа што је на штету других у БиХ - рекао је Додик.

Закључци НСРС одраз су воље посланика, власти и опозиције, подсјећа потпредсједница НСРС Соња Караџић Јовићевић

Закључци иза којих је стала НСРС нису пријетња, поручују из СНСД – а уз питање да ли је и зашто пријетња позив на дијалог упућен свима.

- Два народа нису задовољна стањем, а они који афирмишу само једну страну, а то су странци, јесу највећа опасност за БиХ - сматра Сташа Кошарац, члан ГО СНСД.

Актери политике у Српској очигледно би били изненађени да је изостало једнострано сврставање америчке администрације на страну Бошњака.

- Посљедњи закључци НСРС су легитимни, иду кроз институције, у овом случају заједничко да се рјеши питање које оптерећује БиХ већ четврт вијека - навео је Бранислав Бореновић, предсједник ПДП.

Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић упозорио је да пријетње упућене Србима служе јачању бошњачког екстремизма.

И из БОРС-а поручују да бахате и непримјерене пријетње Метјуа Палмера не користе ниједном од народа у БиХ.

- Они не испољавају интересе нас који живимо на овим просторима. Њихов је интерес да буде како они желе - истакао је Миломир Савчић, предсјендик БОРС.

Јединствене реакције политичара и грађана на најновије уплитање америчке администрације у унутрашња питања у БиХ за политиколога Војислава Савића одраз су националног достојанства.

- Оно што Палмер неће или не жели да разумије јесте да ово није лични Додиков хир, он се обраћа свим посланицима који су недавно изгласали закључке - упозорава Савић.

Да није слуучајно да србофобија истовремено ескалира и на Косову и у ЦГ и у БиХ упозорава и академик Ненад Кецмановић. Констатује да су идентитети снажнији што су старији, а да су тешко видљиви јер су дубоко сакривени испод нових, површних и наметнутих. Када су повријеђени, наглашава Кецмановић, избију на површину вулканском снагом, а онда ту не помажу ни протекторат, ни високи представник, ни одлука Уставног суда.