latinica  ћирилица
22/02/2020 |  19:54 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

Љубав не зна за године: Требињац и Дубровчанка стали на "луди камен"

Шездесетдеветогодишњи Ристо Чичковић из Требиња и 68-годишња Ика Марић из Дубровника пред матичаром су изрекли судбоносно да.

Живот им, кажу, након 12 година самачког живота, коначно опет има смисао. Сада већ као брачни пар Чичковић, уживају у заједничком животу, пажњи, али и пензионерским данима.

Старе, добре навике не треба мијењати. Како првог дана, тако и данас, младожења Ристо своју вољену Ику сваки дан изненади букетом цвијећа и топлим ријечима. Иако су на истеку седме деценије живота, љубав им се, кажу, напросто десила.

- Нисам никада вјеровао да се човјек у седмој деценији свога живота може заљубити... То је исто као да се први пут женим - прича Ристо, док млада Ика додаје да се заљубила "до ушију" и да исто није вјеровала да то може, али ето, каже, десило се...

Упознали су се случајно, у једном од градских кафића у близини требињске пијаце. Не крију да им није требало много да се одлуче на заједнички живот. Ријеч по ријеч, корак по корак и, како кажу, дошли су до озбиљнијих преговора.

- Кад један дан зове ме Ика да дођем на ручак Сједили смо, причали, каже она мени: "Не морате ићи кући, ја ћу вам овдје намјестити кревет". То је било негдје око 23 сата и ја рекох: "Е, Бога ми нећу, ја ћу тамо. Па гдје ће двије душе једна мушка, друга женска да спавају одвојено међу четири зида. И тако је то почело, ријеч по ријеч, тамо амо и ето... - додаје Ристо.

Ика прича да када би Ристо дошао на ручак увијек би говорио: "Добар ти овај ручак, ти би се могла удати". Па сутрадан "лијепа ти ова кафа, могла би се ти удати".

-А ја онда питам па за кога, а он каже па за мене. И тако да сам видјела да је то много озбиљније и тада сам рекла ДА - каже Ика.

Протеклог викенда једно другом су ставили бурме на руке и постали брачни сапутници до краја живота. Кроз осмијех кажу да им је живот пружио нову шансу, јер су обоје 12 година живјели самачким животом. Како им то године искуства налажу, имали су и по који савјет за младе.

- Поручујем младима да се жене, али и ови нешто старији да ове посне дане живота свога проведу са неким - каже Ристо, а Ика додаје да су под старе дане једно другом најпотребнији и да се се требају помагати, и у добру, и у злу.

Новопечени младенци одличан су примјер да за праву љубав и заједнички живот никада није касно. Они су свој пут изабрали, а ми им од срца желимо да их само срећа прати.