latinica  ћирилица
22/02/2020 |  19:55 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

Приводе се крају активности на формирању Парка природе Уна

Влада Српске 12. септембра прогласила је Парк природе Уна, као један од механизама заштите од намјере Хрватске да на Трговској гори

Активности у вези са формирањем Парка природе Уна у Новом Граду приводе се крају. Формиран је управни одбор, а локални парламент Новог Града у марту треба да именује и вршиоца дужности директора.

Влада Српске 12. септембра прогласила је Парк природе Уна, као један од механизама заштите од намјере Хрватске да на Трговској гори гради одлагалиште радиоактивног отпада.

Општина Нови Град координира пројектом формирања ЈУ Парк природе Уна. Као и за свако заштићено подручје неопходно је направити план управљања, правилник о унутрашњем реду и програм управљања.

Израда докумената је у току. Постоји основ, предуслов за формирање ове јавне установе.

- Једна од првих ствари која је дефинисана тим програмом је дефинисање заштићеног подручја, постављање унутрашњих и спољних граница.Колико знамо дефинисане су све катастарске честице и наше је сада у наредном периоду да за ове четири општине те границе поставимо на терену - наводи Зоран Мијатовић, начелник Одјељења за просторно уређење и стамбено комуналне послове општине Нови Град.

Циљ формирања ЈУ Парка природе Уна је заштита тока ријеке Уне, кроз дио који припада Републици Српској и обухвата четири општине – Крупу на Уни, Нови Град, Костајницу и Козарску Дубицу.

Сједиште ће бити у Новом Граду.

- При крају је иницијатива да се одобри један општински простор гдје ће се налазити Парк као институција и наравно оно што је јако важно да се у буџетима ове четири општине дефинишу средства за финансирање - истакао је Мирослав Дрљача, начелник општине Нови Град.

Да је пројекат од велике важности потврђују и еколози јер ће њиме бити заштићен слив ријеке Уне у дужини од 95 километара.

- Што је битно за нас и за животну средину јесте да ту обитава 325 животињских врста од којих се 92 налазе на листи угрожених врста. А у ријеци Уни обитава 39 врста риба - појаснио је Младен Трнинић, Удружење Дрим тим, Нови Град.

Формирање Парка природе Уна подржавају и грађани у нади да ће он спријечити изградњу одлагалишта радиоактивног отпада на Трговској гори.

Скупштина општине Нови Град у марту ће именовати в.д. директора ЈУ Парк природе Уна.