latinica  ћирилица
23/02/2020 |  10:10 ⇒ 25/02/2020 | 11:47 | Аутор: ТАНЈУГ

Италија ће потпуно блокирати градове с вирусом корона

Због наглог пораста броја људи заражених корона вирусом, италијанска влада одлучила је да блокира приступ градовима и општинама у којима има највише заражених у регионима Ломбардији и Венету, преносе италијански медији.

Тако ће се у својеврсној изолацији наћи десет градова и општина у Ломбардији, где живи 50.000 људи, као и градић Во'' са 3.000 становника у региону Венето.

- Желимо да изолујемо заразу колико је год то могуће унутар одређеног подручја - изјавио је министар здравства Роберто Сперанца након хитног састанка владиног кабинета који је одржан у суботу у Риму.

Број заражених корона вирусом у Италији порастао је у међувремену на 76 особа, укључујући двоје умрлих. Свјетска здравствена организација објавила је да Италија има највише заражених коронавирусом у Европи

У Њемачкој је забиљежено 16 случајева, у Францускај 12, од којих је један умро, те у Великој Британији три случаја.

Премијер Ђузепе Конте изјавио је да ће полиција надзирати ситуацију, односно да ће полицајци спречавати људе да улазе или излазе из градова који су под изолацијом. Уколико буде потребно помоћи ће и војска. "Циљ је заштити здравље Италијана", казао је Конте.

Италијанска влада отказала је сва спортска такмичења која су требала да буду одржана у данас у Ломбардији и Венету, што значи да се неће одиграти и неке утакмице италијанског фудбалског првенства, Интер - Сампдориа, као и Верона - Каљари.

И прије хитног састанка владиног кабинета, локалне власти у сјеверним италијанским регионима с највише заражених, Ломбардији и Венету, затвориле су школе и забраниле јавна догађања.