latinica  ћирилица
23/02/2020 |  15:23 ⇒ 20:41 | Аутор: СРНА

Амфилохије: Јадна је држава која се плаши пјесника (ФОТО)

Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије поручио је да је јадна држава која се плаши пјесника.
Митрополит Амфилохије - Фото: Novosti.rs
Митрополит АмфилохијеФото: Novosti.rs

Митрополит Амфилохије је, поводом забране члановима бенда "Београдски синдикат" да уђу у Црну Гору, рекао да су они у својој пјесми поновили тестамент и химну краља Николе.

Он је подсјетио да се иста Црна Гора уплашила и од пјесника Матије Бећковића, за којег је рекао да је највећи пјесник послије Његоша у Црној Гори.

- Он је опасан по својим пјесмама. Нико тако није написао величанствене пјесме о Црној Гори као Матија Бећковић, јесте изразио и тугу своју због Црне Горе која је била и која нестаје. То је тачно, то је чињеница, али све што је написао је истина - рекао је владика Амфилохије.

Митроплит је указао да су они који забрањују пјесницима улазак у Црну Гору потомци оних који су срушили Цркву Светога Петра Цетињскога на Ловћену, оскрнавили мошти Светога Петра Другог Ловћенског Тајновидца и ухапсили га.

Према његовим ријечима, Црна Гора је саграђена на богољубљу и братољубљу и не може нестати.

Митрополит Амфилохије одликовао је "Београдски синдикат" ликом Светог Петра Другог Ловћенског Тајновидца за надахнуте пјесме, ревност и бригу за мајку Цркву и састрадалну љубав, посвједочену кроз пјесме "Догодине у Призрену" и "Свиће зора".

Фото: митрополија црногорско приморска

Грамату и орден је у манастиру Михољска Превлака код Тивта, у име групе примио Александар Протић – једини члан који је успио да уђе у Црну Гору јер су три члана групе Феђа Димовић, Блажо Вујовић и Бошко Ћирковић враћени са граничног прелаза Добраково и подгоричког аеродрома, због "националне безбједности".

Фото: митрополија црногорско приморска

Протић је захвалио за награду, те истакао како му је драго што је данас са браћом у Црној Гори, али да жали због одсутности осталих чланова.

Он је истакао да све што се посљедњих дана дешава у Црној Гори свима њима даје велику вјеру и наду.